https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

AVTOMOBILIZEM

Prvi slovenski kabriolet "veter" se predstavi

2.1.2011  

Preberite in oglejte si produkt slovenskega dela - Renault wind. Omenjeni avto je prvi kabriolet iz Slovenije kadarkoli.

Wind v angleščini pomeni veter in tu ga je veliko. Kdor želi kljub odprti strehi za volanom uživati v brezvetrju, si bo moral omisliti drugačen avtomobil. Predvsem vam začne lase kuštrati pri večjih hitrostih (avtocesta), ko postane veter okoli glave že moteč, tako da hitro streho gor, ali pa okoli po magistralnih cestah.

Občutek je v njem precej utesnjen, lahko bi rekli športen, vendar zanj niso primerni visoki potniki. Sedeža sta samo dva, zato mu Francozi pravijo kar roadster, čeprav bi se marsikdo lahko hitro spustil v debato glede tega, saj bi moral imeti klasični roadster vsaj pogon zadaj. Po ostalih karakteristikah, kot sta višina sedenja in bokov bi pa kar lahko bil. Armaturka sicer je malo spremenjena od ustaljenih twingovih in cliovih, vseeno pa bi za avtomobil takšnega kova pričakoval bistveno več poguma. Zdi se mi, da so si še največ privoščili z notranjima 'kljukama' za vrata, ki sta v bistvu dva trakova iz usnja. Ker je prostora včasih nerodno malo, sta gumba za električni pomik stekel na dnu sredinske konzole, med njima pa velik za pomik strehe, ki za to seveda potrebuje mirujoč avtomobil in zategnjeno ročno zavoro.

Po drugi strani pa je prtljažnik ogromen za ta razred. Vanj smo recimo zložili čisto vso snemalno opremo, ki je ni ravno malo! In najlepše? Vedno je enako velik, ker se streha zlaga kar v vrata. Potrebuje le 12 sekund, mehanizem pa je tako enostaven in hiter, da bi moral zdržati vsa leta, ko se boste vozili s svojim vetrčkom. Edina moteča stvar sta prečni ojačitvi, zaradi katerih morate prtljago vanj zlagati premišljeno, baje pa precej pomagata pri vzvojni čvrstosti karoserije, ki je brez trdne strehe pri tovrstnem avtomobilu seveda precej načeta.

Matej Mihaljač, www.avto.info

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.