https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

KVIZ: Preverite svoje znanje ekologije z Modrim Janom (3. del)

17.03.2015 ob 9:22  

V minulih tednih in mesecih so v številnih vrtcih in šolah po Pomurju izvajali različne aktivnosti v okviru Ekoprojekta Pomurje, ki ga organizirajo Dravske elektrarne Maribor kot del projekta Modri Jan. Medtem ko sodelujoče ekipe čakajo na razglasitev rezultatov, pa mi preverjamo vaše znanje s področja ekologije.

 

Za vas smo pripravili še zadnjega iz serije treh kvizov, v katerih lahko preverite svoje znanje iz ekologije. V vsakem kvizu objavimo deset vprašanj, odgovore na vsa vprašanja pa bomo objavili v posebnem članku konec meseca marca. V kolikor niste prepričani, ali je vaše znanje s področja ekologije dovolj dobro, lahko vse odgovore najdete na spletni strani projekta Modri Jan na tej povezavi – KLIK.

Vprašanja tokratnega kviza:

1. Kako imenujemo manjše nebesno telo, sestavljeno iz ledu in prahu? Ko se to telesno nebo približa Soncu, se del ledu stali in ustvari bel rep prahu, dolh milijone kilometrov. 

2. Izraz za količino škodljivih snovi, ki jih prejem neko okolje?

3. S katerim izrazom označujemo vse rastline, ki rastejo na določenem območju? Poznamo npr. morsko, mediteransko, alpsko  … 

4. Kako se imenujejo majhna kamnita telesa, ki krožijo okrog Sonca? Nekateri so veliki kot večje skale, drugi pa kot manjši planeti … 

5. Kako imenujemo vrsto odpadkov, ki nastajajo pri proizvodnji električne energije v jedrskih elektrarnah in so nevarni za človeka in naravo? 

6. Kakšno ime uporabljamo za hišo, ki je v celoti zgrajena iz naravnih materialov (les, kamen, …)? 

7. Kako se imenuje znanstvenik, ki preučuje planete in oddaljene zvezde in si prizadeva razumeti nastanek in delovanje planetov in galaksij? 

8. Kako imenujemo mersko enoto, s katero izražamo jakost zvoka, označujemo pa jo z oznako dB? 

9. S katerim izrazom označujemo segrevanje ozračja na našem planetu? 

10. Kako imenujemo električno napravo, ki pretvarja električno energijo visoke napetosti v električno energijo nizke napetosti in obratno? 

 

  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.