https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: 7. Razstava pirhov in velikonočnega ognja slovenskih pokrajin v Veržeju

Veržej, 28.03.2015 ob 8:00  

V petek, 27.3.2015, so v Puščenjakovi dvorani Centra DUO v Veržeju odprli 7. razstavo pirhov in velikonočnega ognja slovenskih pokrajin, ki bo na ogled do 2. maja.


Pri omenjenem projektu uspešno sodelujejo različni partnerji, Zavod Marianum Veržej, Občina Veržej, Terme Banovci, TIC Veržej, Javni zavod Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Zavod Murska Sobota, ki so uspeli že sedmo leto zapored pripraviti razstavo velikonočnih pirhov.

Praznovanje velike noči je polno ljudskih običajev, ki imajo tako praktične kot duhovne razsežnosti. Skupaj z razstavo pirhov tako vsako leto znova odkrivajo pogled na praznovanje tega največjega krščanskega praznika z drugega zornega kota. Tokrat so etnologi slovenskih muzejev, pod uredništvom Jelke Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota, raziskovali pomen velikonočnega ognja.

Na otvoritvi razstave so spregovorili župan Občine Veržej Slavko Petovar, direktor Zavoda Marianum Janez Krnc, Jelka Pšajd iz Pomurskega muzeja Murska Sobota in višji predstojnik slovenske salezijanske skupnosti mag. Janez Potočnik. Razstavo in velikonočni ogenj pa je blagoslovil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. V kratkem kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

Na letošnji razstavi pirhov se predstavlja 22 posameznikov in društev , ter  13 skupin otrok s področja severovzhodne Slovenije. Letos je sicer razstavljenih pirhov malo majn kot prejšnja leta, vendar jih je še vseeno preko 500.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan od 27. marca do 6. aprila 2015, od 9.00 do 17.00 ure, po velikonočnem ponedeljku pa po rednem delovnem času Centra DUO Veržej.


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2015 ob 13:21 nuncij gost

      V Ljubljani so zadevo s škofi uredili. Končno se je uredilo tudi v Mariboru. Sedaj pride na vrsto še Murska Sobota. Najprej umik škofa. Začasna uprava iz Maribora. Po tehtnem premisleku v Vatikanu ustoličenje novega škofa, ki bo iz vrst redovnikov in bo presenečenje za večino ljudi. Vesele Velikonočne praznike.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2015 ob 13:57 TINČ gost

      Spoštovani (nuncij ). Gospod škof prihaja iz vrste redovnikov SALEZIJANCEV, ki naj bi bili poslani za delo z mladino ! Gos. škof, so zelo inteligenten,skromen v besedi in velik v dejanjih , prvi prekmurski rojak, ki je postal škof iz vrste redovnikov Salezijancev . Dobri Bog mu naj naprej razsvetljuje razum, Marija Pomočnica pa naj mu da pogum, da bo moral še naprej prenašati naš nesporazum ! Vsem Vam Vašim domačim in sorodnikom ter prijateljem želim doživeto VELIKO NOČ!

      7 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2015 ob 17:34 gost

        Tinč, glede na to, da se bližajo prazniki, samo to: "A si pijan ali pa si kaj takšnega pojedel, da ti škodi?!?"

        16 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2015 ob 0:55 fara Sv. Jurij gost

      TINČ, eni ne bomo nikdar pozabili krutnega dejanja v Sv. Juriju na goričkem ki je posledica škofa štumpfa. Ko je na Kruti način odstavil vöroša

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2015 ob 8:03 Stewen gost

      FARA SVETI JURIJ - Tako se je podpisal danes, v nedeljo, ob 0.55 uri, faran Sv. Jurija v Prekmurju in navedel vzrok, zakaj "eni ne bomo nikar pozabii krutega dejanja....,ki je posledica škofa Stumpfa," ki da je odstavil g. Vörösa. "Odstavitev" sem malo spremjal. Škof je tedaj imel nedvomno dovolj razlogov za ukrepanje in tega ne kaže zdaj spet "pogrevati". Zdaj, kot slutim, je spet vse vredu. Je pa tudi najbrž res,da so vedno dobrodošle spremembe: mladi duhovniki in ponoven razcvet duhovnega življenja. Pa še malo moraliziranja: smo v velkonočnem tednu,ko naj bi se pri spovedi ali kar tako - sami pri sebi - otresli "navlak". Ena od je zamera! Ljudje smo prevečkrat "zamerljii": nekomu pokažeš prst in že ti zameri in ne "gučij" več s teboj. Dajmo,ljudje božji, se znebiti tega. To priporočam tudi zamerljivemu dopisovalcu od Jürja.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.03.2015 ob 10:58 poznavalec gost

      VOREŠ , pa gos. ŠKOF , Sta osebna prijatelja !VEREŠ je bil škofov vzgojitelj v študentskih letih , zato se zelo dobro poznata !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.03.2015 ob 11:23 goričanec gost

      Veš kaj Stewen. Praviš dovolj razlogov za ukrepanje. Kakšno ukrepanje???? To je bilo maščevanje škofa! Zakaj je potem ignoriral farane? Zato, ker so podpirali svojega župnika. In glede tvojih razlogov, ki jih navajaš. Tisti, ki zelo dolgo poznamo Tineka vemo, da je dober, skromen in pošten človek, ki je vedno vsakemu pomagal. Še mravlje ne bi pohodil. Da bi mu odvzel službo župnika se še razume. Da se mu prepove maševanje, ki je njegov poklic pa je zelo, zelo hudo. Človeku je vzel vir preživetja. In sploh ga potem ni zanimalo, kako Tinek živi. In ti boš govoril o razlogih in poštenju škofa. Še moraliziral boš. Raje moraliziraj škofu. Kot ga poznamo in vemo kakšen aroganten odnos ima do ljudi mu ne boš nič dopovedal. Če že govoriš o razlogih in bi rad metal kamenje. Potem bi škof lahko polovici duhovnikov odvzel pravico do služenja maše. Končno pa, kdo je en škof. Navaden smrtnik, kot vsi drugi. Bog je glavni in večni in ne nek lokalni škof, ki mu je oblast zlezla pod kožo. Škof je potreben pomoči tako, kot Tinek. Na žalost si škof svoje frustracije izganja na ljudeh, ki se jim maščuje.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.