https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Novosti na Zavodu, odpravljen tudi »dnevni pripor«

03.01.2011 ob 14:38  

Po novem se bodo na Zavod lahko zaradi pridobitve informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve prijavili tudi drugi iskalci zaposlitve, ki niso brezposelne osebe.

Januarja 2011 bo Zavod RS za zaposlovanje (Zavod) začel izvajati novi Zakon o urejanju trga dela (ZUTD), ki prinaša vrsto novosti za brezposelne oziroma iskalce zaposlitve. Po novem se bodo na Zavod namreč lahko zaradi pridobitve informacij o trgu dela in zaposlovanju ter pomoči pri iskanju zaposlitve prijavili tudi drugi iskalci zaposlitve, ki se ne štejejo za brezposelne osebe, na primer:

  • delovno aktivne ali neaktivne osebe;
  • študent, ki išče zaposlitev;
  • osebe v času odpovednega roka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca;
  • osebe, v zvezi s katero je iz poslovne dokumentacije delodajalca razvidno, da bo njeno delo postalo nepotrebno;
  • osebe, zaposlene za določen čas, ki jim pogodba o zaposlitvi preneha veljati najkasneje čez 3 mesece.

Foto: www.sxc.hu

Posebna pozornost bo namenjena osebam, katerih zaposlitev je ogrožena. Zavod bo zanje pripravil zaposlitveni načrt ter jim nudil enake storitve kot brezposelnim osebam.

Dnevni pripor je preteklost

Pomembna novost je tudi to, da se oseba lahko prijavi pri katerem koli uradu za delo Zavoda v Sloveniji, ki ga sama izbere. Prijava po novem tako ne bo več vezana na kraj stalnega bivanja ali kraj zadnje zaposlitve. Prijavi se lahko na več različnih načinov: elektronsko, osebno ali po pošti. Brezposelna oseba, ki uveljavlja pravico do denarnega nadomestila, se mora prijaviti na Zavod v roku 30 dni po prenehanju zavarovanja.

Novi zakon ne predvideva več 3-urne dnevne obvezne prisotnosti oziroma dosegljivosti brezposelne osebe na domu. Po novem se brezposelna oseba oz. iskalec zaposlitve, katerega zaposlitev je ogrožena, skupaj s svetovalcem zaposlitve v zaposlitvenem načrtu dogovori o načinu dosegljivosti za zaposlitev in za vključevanje v ukrepe na trgu dela, in sicer: po pošti, elektronski pošti, mobilnem telefonu, s SMS sporočili ipd.

Delovno mesto je po novem lahko oddaljeno največ tri ure vožnje z javnim prevoznim sredstvom ali organiziranim prevozom delodajalca od kraja bivanja osebe do delovnega mesta in nazaj.

Zaposlitev za največ eno raven nižjo izobrazbo

Novi zakon tudi predvideva, da se brezposelni osebi lahko ponudi primerna zaposlitev po 3 mesecih od prijave v evidenco brezposelnih oseb, če ni na voljo brezposelnih oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. To pomeni, da se osebi ponudi zaposlitev, ki ustreza vrsti in največ eno raven nižji izobrazbi, kot jo ima ta oseba.

Novi zakon daje pomemben poudarek vseživljenjski karierni orientaciji, ki posamezniku omogoča prepoznavanje njegovih sposobnosti, kompetenc, interesov in jim pomaga pri odločanju o lastni izobraževalni in karierni poti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. blue
      04.01.2011 ob 11:36 blue

      Olajšanje 20 % Prekmurcev kere so na zavode

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.