https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Za kaj vse lahko uporabimo jajčne lupine?

6.4.2015  

Med velikonočnimi prazniki se vam je zagotovo nabralo veliko jajčnih lupin. Namesto, da jih zavržete, vam ponujamo nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov za ponovno uporabo le teh.


Za kompost ali kot sredstvo proti škodljivcem

Jajčne lupine lahko dodate na kompostni kup, saj se hitro razkrojijo in kompost dodatno obogatijo z dragocenim kalcijem in minerali. Zdrobljene na majhne koščke lahko raztresete okoli  rastlin na vrtu in jih s tem obvarujete pred polži in gosenicami in drugimi škodljivci. Tistim, ki imate svoje vrtove ob gozdu, pa bodo jajčne lupine pomagale odvračati tudi jelene in srne, saj le ti ne marajo vonja jajc.

Voda za zalivanje

Zlasti lupine domačih jajc so bogate s kalcijem, minerali in drugimi hranljivimi snovmi, zato jih bodo vesele predvsem vaše rastline na vrtu ali balkonu. Jajčne lupine dajte v vodo in jih pustite stati en dan. S to vodo na to zalivajte rože.

Za posodice za sadike

Polovičke jajčnih lupin lahko uporabite namesto lončkov za sadike. Enostavno jih napolnite z zemljo in vanje posadite semena, vse skupaj odložite na svetlo in počakajte.

Za pripravo kave

Jajčno lupino dodajte v filter za kavo in ta bo manj grenka.

Čistilo

Če čistilom dodamo jajčne lupine, so ta veliko bolj učinkovita, predvsem pri čiščenju najbolj trdovratnih madežev, kot je vodni kamen.

Za odmaševanje odtokov

Lupine so odlične tudi za odmaševanje odtokov. Preprosto vstavite v mrežico za odtok v pomivalnem koritu nekaj strtih lupin, kjer se bodo postopoma razgradile in  na naraven način očistile odtok.

Proti zaraščenim nohtom

Bodite pozorni na tanko membrano, ki ostane na jajčni lupini. Membrana je bogata s kalcijem, zelo je učinkovita pri vrezninah, najbolj pa pri težavah z vraščenimi nohti. Če membrano prenesete na obolelo mesto, vam bo lažje že po nekaj urah.

Za dišave

Polovico jajčne lupine napolnite s staljenim voskom, ki ste ga oplemenitili z dišečim eteričnim oljem, na sredino dajte gorilno vrvico in dobili boste prav posebne svečke.

V kozmetiki

Jajčna lupina pomaga tudi pri razdraženi ali srbeči koži, tako da jo potopite v manjši kozarec napolnjen z jabolčnim kisom. Vse skupaj pustite približno dva dni, da se raztopi, ter mešanico nanesite na razdraženo kožo.

Suho jajčno lupino pa lahko uporabite kot čistilno masko z učinkom luščila, če želite ohraniti mladosten sijaj kože. Jajčno lupino najprej zdrobite v prah, zmešajte z beljakom in zmes nanesite na obraz. Ko se zmes posuši, jo sperite z vodo.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.