https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murska Sobota, kot si jo želijo občani

Murska Sobota, 08.04.2015 ob 7:00  

»Sobota, kot si jo želimo« je skupen projekt vseh, ki v Murski Soboti živijo, delajo in ustvarjajo. Zato v MO Murska Sobota občane pozivajo, da aktivno sodelujejo pri pripravi Trajnostne urbane strategije (TUS) in prispevajo k razvoju Sobote, kot si jo želimo. Na novinarski konferenci so predstavili TUS in aktivnosti povezane s tem župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek,  direktorica Razvojnega centra Murska Sobota, mag. Mojca Breščak in Tadej Kirinčič, direktor družbe Netmedia.

 

MO Murska Sobota se sooča s številnimi izzivi

Med drugim želijo ustvariti čim boljše in zanimivo poslovno okolje ter s tem več možnosti za zaposlitve, stalen boj proti revščini in socialni izključenosti, zagotoviti učinkovito varovanje okolja in habitatov, zmanjšati ekološki odtis občine, odzvati se na demografske spremembe in obladovati kulturno raznolikost.

Občina ima pomembno vlogo pri zagotavljanju trajnostnega razvoja, kar zahteva uskladitev okoljskih, socialnih, kulturnih in gospodarskih ciljev. Podpirati je potrebno take projekte, da čim več potrošenih denarnih sredstev ostane v lokalnem okolju, lokalno gospodarstvo.

Upoštevanje mnenj prebivalcev

MO Murska Sobota je leta 2013 pripravila Vizijo razvoja do leta 2020. Glavna področja razvoja, ki so jih prenesli na TUS, so ekonomija, varovanje okolja ter naravnega in kulturnega bogastva, transport in IKT komunikacije ter življenje in bivanje.

Priprava TUS-a zahteva pristop »od spodaj navzgor«, saj mora razvojna strategija upoštevati vrednote, prioritete, potrebe, pomisleke in želje prebivalcev. V pripravo so vključeni občinski svetniki, mestne četrti in KS Černelavci, mlade in mladinske organizacije, podjetniki in podjetja v mestu in mestnem naselju, društva in NVO, javni zavodi, strokovnjaki s posamičnih področij ter širša zainteresirana javnost.

Za celotno Slovenijo je na voljo 117 milijonov evrov

Za pripravo in sprejem TUS ter izbor projektov na podlagi le te je pristojna mestna občina. Potrdi jo Ministrstvo za okolje in prostor in organi upravljanja ter sprejme mestni svet.  Kakovostna, potrjena in sprejeta TUS je pogoj za črpanje evropskih sredstev. Vključevati mora različne vire financiranja in izkazati usposobljenost za upravljanje naložb. Razpoložljiva sredstva iz evropskih virov za celotno Slovenijo znašajo 117 milijonov evrov. Cilji TUS so učinkovita raba prostora v urbanih območjih, razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih, povečanje učinkovitosti rabe energije v gospodinjstvih.

 

V aprilu in maju 16 tematskih delavnic

S tem namenom bo v mesecu aprilu in maju potekalo 16 tematskih delavnic, ki bodo potekale v Pokrajinski in študijski knjižnici, MIKK-u, gradu Murska Sobota in PAC-u. Razpored si oglejte v priponki spodaj.

Prva delavnica bo potekala že v sredo 8. aprila v Pokrajinski in študijski knjižnici in nosi naslov »Prostorski načrt Mestne občine Murska Sobota«. Vodil jo bo Jernej Červek, univ. dipl. arh. Gre za pomemben dokument, ki je osnova za kakršnekoli posege v okolje na območju občine.

 

Podajte svoje predloge in ideje

Svoje predloge in ideje lahko posredujete preko elektronske pošte strategija@murska-sobota.si, jo spremljate preko spletne podstrani www.murska-sobota.si/trajnostna-urbana-strategija in facebook strani Sobota, kot si jo želimo.

V MO Murska Sobota občane pozivajo, da aktivno sodelujejo pri pripravi TUS in prispevajo k razvoju Sobote, kot si jo želimo.

»Predlagam, da si narišemo mesto sami in takrat bomo seveda v njem tudi najbolj srečno živeli«, je ob tem povedal župan Jevšek.

 

Jevšek o Trajnostni urbani strategiji tudi v Županovem video kotičku:

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    08.04.2015 ob 9:01 gost sobočanec gost

    Samo tako naprej in upamo, da boste res delali v dobrobit nas občanov in meščanov. Veliko je za postoriti, popraviti in obnoviti, kar vam je zapustila stara občinska uprava. Čas je, da skupaj naredimo nekaj za naše mesto, da se bo bolj prepoznalo kot regijsko središče. Kar se tiče zaposlovanja pa je potrebno zaposlovati naše ljudi, šolani mladi kader ,ki sedaj postopa po mestu, ker podjetja, šole, privatniki zaposlujejo uvožene kadre, se bojijo domačega znanja? Sicer pa mnogi se zato tudi izselijo in uspejo drugod, kjer so priznani in se uveljavijo. Eni in isti pa dolga leta sedijo na svojih dobro plačanih stolčkih, pa če kaj naredijo ali ne. Naj se prepoznajo, če se pa nočejo in ne morejo pa se na njih spomnite s strani občine ob ponovnih imenovanjih.

    8 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    08.04.2015 ob 10:15 gost

    Obljuba dela dolg,(n,k,MURA)prva liga

    8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    08.04.2015 ob 10:59 občan gost

    komunalo znižati nej ka ste jo zdignoli za dobro občana!!!

    14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    08.04.2015 ob 12:59 gost

    Ja bou kmalu prva liga "soboška". V njoj do špilali Bakovci, Rakičan, Mura in Pušča.

    11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    08.04.2015 ob 13:20 občanka gost

    samo kocljeve nej spreminjati v dvosmerno !

    8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    08.04.2015 ob 13:29 žmigo gost

    OD SANJ SE NE DA ŽIVETI !!!!!!Ljudje NE NASEDAJTE !!! sicer boste videli rezultat !?

    8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    08.04.2015 ob 14:39 pfg gost

    sto pa je te paulek župana. Ka te tu išče:)

    9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
    08.04.2015 ob 15:17 gost gost

    Tu ste lekar sami Štihcovi podporniki pisali, pa nej ka ga ščete nazaj, ka ste nouri? Tak kak pri Janši, što je nej z nami je proti nan. Znamo čida izreka je tou, vsaj eni, ostalin pa nej zameriti ....

    7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
    08.04.2015 ob 17:34 gost

    to jevšek pokazi štihecovim da se da v murski soboti ziveti in to z ljubeznjom....lep pozdrav vsem ki ljubite lepu sobotu.

    6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
    08.04.2015 ob 18:47 gost gost

    Tisti ,ka ste nej s Sobote oz. z mestne občine se ne oglašajte, kritizirajte v vaših občinah. Mi smo zvolili novoga župana, pa mi mo ,ocenjevali njegovo delo. Se pa v mestnon svejti bar več telko ne krejgajo.

    5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
    08.04.2015 ob 19:43 kuča posao gost

    g. župan minil je lep čas odkar ste bili izvojleni. razpisi so za razne projekte že odbežali.....kaj čakate? problemi občanov se rešujejo sproti, če sploh bojo uslišani in pa koliko časa bo minilo, da jih boste rešili. lp

    7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
    08.04.2015 ob 20:47 traktor gost

    Jebo vas Štihec pa Janša...vsak samo gleda svojo rit da bo bolje živel... tako je tudi s tem županom...

    3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
    08.04.2015 ob 21:27 LFL gost

    Gost gost ti si DADI ja od ljubezni se da živeti samo kako dolgo .Dokler ne dobiš položnic in moraš vtrgovino ,tebe pa če hranijo starši pa tega ne RAZUMEŠ.

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
    09.04.2015 ob 8:22 lali gost

    Tadej Kirinčič je poleg župana, podjetje NETMEDIA. hahaha

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  15. gost
    09.04.2015 ob 16:24 gost gost

    Sakši zabiti goričanec pa marko de že razpravlo koga mo meli pa volili v Soboti. Zmislite se, koga ste sami volili doma ,pa se brigajte za sebe.

    2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.