https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Otvoritev razstave »Bankovci Jugoslavije od 1945-2002« v Ljutomeru

Ljutomer, 08.04.2015 ob 13:00  

Včeraj, 7.4.2015, je v NLB poslovalnici v Ljutomeru potekala otvoritev razstave Društva zbirateljev Pomurja Lindva na temo »Bankovci Jugoslavije od 1945-2002«. V Ljutomeru bo razstava na ogled vse do 8. maja, potem pa se bo preselila v prostore poslovalnice NLB  v Gornji Radgoni.


Zbrane sta v uvodnem nagovoru najprej pozdravili Marija Štesl (vodja poslovalnice Ljutomer) in Tanja Ahlin (direktorica poslovne mreže NLB). Otvoritve razstave pa sta se udeležila tudi razkriški župan Stanko Ivanušič in Andrej Kleindienst (direktor NLB podružnice Podravsko - Pomurska).

Razstavo je predstavil Franc Koren, predsednik Društva zbirateljev Pomurja »Lindva«, ki je povedal, da so banko za promocijo te razstave izbrali zato, ker danes muzeji in ostale kulturne dvorane vse bolj samevajo. Prostori, kot so nakupovalni centri in banke, pa so tisti prostori, kjer se druži največ ljudi.

Na razstavi so predstavljeni bankovci Jugoslavije od leta 1944 do leta 2002, ko je formalno prenehala obstajati država Jugoslavija. Za to temo razstave so se v Društvu zbirateljev Pomurja Lindva odločili zaradi tega, ker je to zgodba, ki je znana več ali manj vsem, in tako zbudi zanimanje, ter neke vrste nostalgijo za temi časi.

Predstavljen je izbor najbolj splošnih bankovcev, med katerimi je prikazanih tudi nekaj posebnosti, katere nikoli niso ugledale luči sveta, ampak so ostale v trezorjih. Ena takšnih posebnosti je serija Informbiro, iz leta 1949 in 1950, katero so takrat tiskali zaradi spora s Sovjetsko zvezo, kot rezervni denar, v primeru vdora vojakov Sovjetske zveze ali pa njihovega monetarnega sistema na našo področje. Polovico bankovcev smo takrat tiskali na področju Rusije, drugo polovico pa v Jugoslaviji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.04.2015 ob 13:23 vejdrca--cota gost

      Zato pa nega privas v prlekiji ciganov , ka ste jim vij vse te peneze pokrali , zato pa so se oni odselili od vas !!!! Te pa lahko imate take razstave z takšno vrednostjo denarja!! Vaše društvoje Lindva, njihovo pa Langva pa naj brezhibno dela naprej !!!!!

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.04.2015 ob 16:24 EVRO je zakon gost

      V Jugi je živelo nenormalno veliko miljarderjev ali kako lahko država z nespametno politiko uničuje svojo valuto.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.04.2015 ob 18:39 gost gost

      Evro ni zakon ,ampak največja polomija v katero je stopila Slov. in še druge države. Te in še njihovi prebivalci so to že spoznali, zato jih toliko želi izstopiti in EU in njene monetarne politike. Samo slovenci so še evforični, da so ,kjer so, pa je res vse tako OK? No, ne vsi in vedno več je takih, ki niso zato, da EU dirigira življenje. Samostojnost še nikoli ni bila manjša oz. je sploh ni.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2015 ob 23:10 Dinar gost

      Država katera nema svoju valutu, ni država!......

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.04.2015 ob 16:46 jebala vas jugoslavija gost

      kaj to so vas ultra levaki navdihnili? sramota jna bon in srbski dinarji, če komu diši juga naj pač gre na jug

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.