https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Casar: KVIAZ služi osebnim interesom in politični nadmoči

04.01.2011 ob 12:52  

Stališča velikih strank in županove liste glede sestave Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ) v murskosoboški občini so dobro znane vsem, zato smo za mnenje in njihov pogled na zaplete povprašali mestne svetnike iz treh strank, ki premorejo enega oziroma dva svetnika.

Za mnenja smo povprašali mestne svetnike iz strank, ki bi po prvotnem županovem predlogu dobili mesto v komisiji, to so Desus, SNS in SLS, izpustili pa smo stranki NSi in Zares. Prvo nas je zanimalo, kakšen pogled imajo na "tragikomedijo" imajo trije mestni svetniki iz že prej omenjenih strank …

»Moj pogled na vse te dogodke je nevtralen in tudi realen. Ne navijam za nikogar, samo si želim delati, delali bomo pa lahko samo tako, da najprej rešimo tiste probleme, ki jih imamo in ne tiste, ki si jih delamo sami. Žal opažam, da po tolikih usklajevanjih nismo prišli nikamor in nič ne kaže, da bi kdo kaj popustil,« pravi mestni svetnik iz vrst Desusa Jože Casar.

»V SNS menimo, da bi bilo najbolj demokratično, da vsaka stranka ali lista dobi po en mandat v KVIAZ-u ... V mestnem svetu nas zastopa devet strank in list, torej se pravi, da bi tako vsaka stranka ali lista lahko dobila svoj sedež v tej komisiji,« predlaga mestni svetnik SNS Davor Škorjanec.

»Slovenska ustava med svojimi najpomembnejšimi določbami vsebuje načelo pravne države, po kateri je tudi mestni svet zavezan, da deluje po pravilih, ki določajo vsebino in način njegovega odločanja. V SLS prav zaradi tega podpiramo odločitve, ki temeljijo na pravilih, ki mestni svet zavezujejo in so skladne s pravnimi mnenji, ki so bila predstavljena,« pravi mestna svetnica SLS Jasmina Opec, ki je pred letom in pol diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Casar: Osebni interesi in politična nadmoč

Trojica, ki je podala svoj pogled na zaplete, ko že na dveh sejah ni prišlo do imenovanja najpomembnejše komisije, upa, da bo vseeno prevladal razum in da bodo velike stranke vsaj malo gledale tudi na male stranke.

»Škoda, da ponavljam tisto, kar že vsi vedo, mislim, da je KVIAZ samo tisto ime, za katerim se vsi skrivajo, drugače so pa v planu osebni interesi in politična nadmoč. Pustimo se presenetiti,« pravi Casar.

»Nikakor se ne strinjam, da SDS, LDS in SD imajo večino v KVIAZ-u, kot tudi v mestnem svetu! Po tem takem smo male stranke odrezane od vseh kadrovanj... Spomnimo se, kako je bilo v prejšnjem mandatu. Velike stranke so lahko predlagale vsaka po en predlog (LDS, SDS in SD), naše male stranke pa skupaj enega (SNS, Desus, NSi). S tem predlogom smo se tudi strinjali, na koncu pa še iz tega ni bilo nič. Že v prejšnjem mandatu so "veliki" preglasovali tudi tisti en naš predlog, kako pa bo šele sedaj,« je povedal Škorjanec.

»Katera odločitev bo obveljala, je v demokraciji v domeni večinskega načela odločanja. Kljub vsemu pa verjamemo, da smo v mestnem svetu ne glede na trenutno dogajanje, sposobni pokazati pravo politično kulturo in sprejemati odločitve, ki bodo upoštevale tudi mnenja in predloge strank, ki so na volitvah dobile manjši delež glasov,« meni Opecova.

PREBERITE TUDI:

- Opozicija zapustila sejo in bo zahtevala sklic izredne seje

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. pravnik
      04.01.2011 ob 13:22 pravnik

      Točno tak, sami interesi pa kupčkanja nika drugo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Sunce
      04.01.2011 ob 13:36 Sunce

      Štiheci, Celeci, Benciki, itd. so sami grebatori vsi povprek. Blef blef in metanje peska v oči. Vsem se ide za LASTNI interes žal.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. sotrpin
      04.01.2011 ob 14:05 sotrpin

      g.Casar je omenil "DELO".če bi vsi bili pri delu tako uspešni kot g.Casar"BOG NAM POMAGAJ" samo jezik ga je. Kaj pa se tiče g.Škorjanca,škoda besed,človek ne misli z svojo glavo je satelit g.Štihca.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. read
      04.01.2011 ob 14:13 read

      Ka pa osebne iteres kda je nešče daubo gostilno? Ge pa je osebne interes podžupansko mesto? Tau ka je nej v interese enome je pač drugome in če je nej v interese župana je vse nej v interese občanov? Kama smo prišle? Nej stranke, izvršilno oblast trbej menjate, pa mogauče kakšno komisijo se pozvate!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. PREKMUREC
      04.01.2011 ob 16:43 PREKMUREC

      Lejko vi kaj drujgoga napijšete kak samo tej kviaz? Ka pa mamo mi od toga? Do se že zgučali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. peroksidna
      04.01.2011 ob 21:06 peroksidna

      Demokracija ni nič drugega kot vladavina večine na manjšino (tisti, ki ma večino sprejme odločitve). KVIAZ je sicer pomemben, vendar v primeru MS še tako dober KVIAZ ne more nadomestiti pomanjkanje pameti pri odgovornih na občini. Gospoda Casara pa vprašam, koliko kadrovskih odločitev npr. SNS ali pa SLS ali pa SDS je bilo v Državnem zboru sprejetih? Nič. Pač nimajo dovolj glasov, da bi šli njihovi predlogi skozi. In tako bo tudi v MS. V to sem prepričana.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.