https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Zaradi onesnaženosti zraka in porasta alergij vse več astme med otroci

Murska Sobota, 9.4.2015  

Včeraj, 8. aprila 2015, so na območni izpostavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Murski Soboti predstavili kako lahko alergije, onesnaženost zraka, podnebne spremembe, urbanizacija vplivajo na težo in pogostot pojavljanja alergijskih obolenj.


Na srečanju, ki so ga organizirali Nacionalni inštitut za javno zdravje, Nacionalni laboratorij za okolje, zdravje in hrano ter Agencija Republike Slovenije za okolje, so na temo »Okolje, podnebne in alergije« predstavili kakšne so spremembe v okolju in tudi v zraku, posledice nevarnega onesnaževanja, izpostavljenost alergenom, povečano obolenje astme pri otrocih ter zdravljenje alergijskih bolezni. Prikazali pa so tudi kako v praksi slediti cvetnemu prahu v zraku, z enostavno metodo, primerno tudi za krožke v šolah.

Najpogostejša kronična bolezen in vzrok hospitalizacije otrok je astma

V zadnjem desetletju narašča število bolezni, tudi alergijskih, ki so večinoma posledica onesnaženosti okolja. Dr. med. Peter Otorepec iz NIJZ opozarja, da je nujno poznati dejavnike v bivalnem okolju, ki ključno pojasnjujejo odnos med izpostavljenostjo škodljivosti in pojavom bolezni pri ljudeh, saj podatki kažejo, da letno po vsem svetu zaradi onesnaženosti zraka umre približno 800.000 ljudi. Slednje študije kažejo tudi »povezavo med onesnaženostjo zraka in razvojem astme pri otrocih, ki je postala najpogostejša kronična bolezen in najpogostejši vzrok hospitalizacije pri otrocih do 15. leta starosti,« še dodaja Peter Otorepec.

Vse več alergijskih bolezni

Zaradi onesnaženosti okolja pa se povečujejo tudi alergijske bolezni. Dr. Majda Triller iz Pulmološke ambulante Murska Sobota ugotavlja, da se je v zadnjih 30 letih pogostost alergij podvojila, ponekod celo potrojila. Nataša Kovač iz Agencije RS za okolje pa dodaja, da se ravno zaradi vročinskih valov, poplav in suše v kombinaciji z urbanizacijo, večanjem števila prebivalcev in obsega prometa razširjajo tujerodne vrste rastlin in živali, ki vplivajo na razvoj vektorsko prenosljivih bolezni. »S spreminjanjem podnebja se veča število obolenj zaradi senenega nahoda, astme in atopičnega dermatitisa,« še navaja Nataša Kovač iz ARSO. Tako je izjemno pomembno slediti cvetnemu prahu, ki je sprožilec teh bolezni. Cvetnemu prahu pa moramo slediti tudi zaradi izjemno hitrega spreminjajočega se podnebja.

V Sloveniji temperatura zraka konstantno narašča

Podatki ARSO kažejo, da se je podnebje v Sloveniji v zadnjih petdesetih letih opazno spremenilo – povprečna temperatura zraka je naraščala s trendom okrog 0,33 °C na desetletje. »Dvig povprečne temperature zraka in povečana pogostnost dni s temperaturo nad vegetacijskim pragom vpliva na daljšanje dolžine letne rastne dobe. Ob daljši rastni dobi pričakujemo tudi zgodnejše sproščanje cvetnega prahu v zrak,« dodaja mag. Tanja Cegnar iz Agencije RS za okolje.

Sodelujoči strokovnjaki

Na srečanju so sodelovali Majda Pohar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, mag. Nataša Kovač in mag. Tanja Cegnar iz Agencije RS za okolje, Andreja Kofol Seliger iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter prim. dr. Nadja Triller iz Pulmološke ambulante Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.04.2015 ob 14:37 Gost gost

      To je tako kompleksna in strokovna stvar, da bi bilo potrebno za mnenje povprašati gospoda Vajdo iz Dobrovnika in njegovo skupino zaskrbljenih staršev. Ti se namreč razumejo na vsako stvar. Ali pa redko, na katero se ne!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2015 ob 10:14 TAXI BABIČ NATEG!!! gost

      NATEG: Taxi Babič prodaja vozilo Škoda Octavia l.2010, sive barve, karavan, zatemnjena stekla, tempomat, park.senzorji. Avto ima po števcu 161.000km, REALNO zabeleženo lansko leto na teh. pregledih pa 317.000km!!!! (preverjeno) Avto je zdej last ženske stanujoče na istem naslovu kot podjetje TAXI BABIČ! Da se ne bo kdo NATEGNIL IN KUPIL TA AVTO!!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.04.2015 ob 12:56 Irena gost

      Ka si lahko tako DOSADEN s Totim BABIČEM...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.