https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju kastrirali in sterilizirali 906 hišnih ljubljenčkov

11.04.2015 ob 9:30  

Letos rekorden odziv na akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk v Pomurju, s čemer DZZŽ Pomurja prispeva k preprečitvi neželenega razmnoževanja hišnih ljubljenčkov.


Društvo za zaščito živali (DZZŽ) Pomurje je letos spomladi ponovno izvedlo akcijo sterilizacije in kastracije z namenom preprečitve nezaželenih rojstev živali – hišnih ljubljenčkov. Po njihovih zbranih podatkih je bilo letos kastriranih ali steriliziranih rekordnih 906 (lani: 604, predlani: 420, leta 2012: 365...) mačk in psov. Sterilizirali so 403 mačk in kastrirali 322 mačkov (skupaj: 725), ob tem pa še skupaj 179 psov, in sicer sterilizacija – 113 in kastracija – 66. Zraven pa sta bili še dve drugi živali.

Vodstvo DZZŽ Pomurja se ob teh podatkih zahvaljuje vsem veterinarskim organizacijam v regiji, ki so skupaj z njimi nekoliko znižali stroške oziroma cene. Tovrstna akcija bo tudi prihodnjo pomlad potekala na območju celega Pomurja.

»DZZŽ Pomurja je že sedmič zapored organiziralo akcijo sterilizacij in kastracij psov in mačk v Pomurju, katere cilj je omiliti problematiko prevelikega števila zavrženih psov in mačk, pri lastnikih živali pa dvigniti ozaveščenost in zagotoviti odgovornejši odnos do njihovih živali. Akcija je potekala le dva meseca, v obdobju od 1. februarja do 31. marca 2015. Podprle so jo vse pomurske veterinarske organizacije, ki so v času akcije priznavale 40 (prejšnja leta 20) % popust na svoje storitve. Na obvestila v medijih in pozive lastnikom živali na plakatih in letakih se je odzvalo kar 906 odgovornih lastnikov živali in dalo sterilizirati oziroma kastrirati svoje hišne ljubljenčke, kar je za 302 živali oz. za 35,4 % več kot v letu 2014«, je povedala predsednica DZZŽ Pomurja Breda Habjanič, ki verjame, da bo zaradi tega v prihodnje manj zavrženih živali, predvsem si to želijo za mačke, ki predstavljajo velik problem. Tam kjer niso sterilizirane oz. kastrirane se namnožijo in je dostikrat problem že hrana, kaj šele veterinarska oskrba.

Ob zaključku letošnje akcije so izžrebali tudi nagrajence, ki so prejeli praktične nagrade s sporočili za dobrobit živali. Tako so letošnji nagrajenci: Ksenja Koser (občina Sv. Jurij ob Ščavnici), Rajko Muršič (Ljutomer), Leonida Forjan Gomboc (Radenci), Renata Vajda (Ormož) in Janez Godec (Križevci pri Ljutomeru). Nagrade so sofinancirali tudi sponzorji, stroške promocije, kuponov in obveščanja javnosti je kot vsako leto nosilo DZZŽ Pomurja, ki se financira izključno z donacijami in članarinami. »Akcijo so z brezplačnimi objavami podprli tudi nekateri mediji, promocijo pa so pomagale izvajati občine z objavami v svojih prostorih in v občinskih glasilih. Stroške popusta pri ceni storitev pa so nosile veterinarske organizacije. Uspešnost akcije je zagotovilo usklajeno delovanje DZZŽ Pomurja, lokalnih skupnosti, veterinarskih organizacij in lastnikov živali ter zagnano delo prostovoljcev društva, kar dokazuje, da se s povezovanjem in skupnim delovanjem za isti cilj da doseči zavidljive rezultate tudi brez velikih finančnih sredstev«, dodaja Habjaničeva, ki se  zahvaljuje vsem sodelujočim in donatorjem, ki so omogočili izvedbo akcije, ter opozarja lastnike živali, ki svojih ljubljenčkov (še) niso sterilizirali. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2015 ob 12:45 gumij gost

      no kelko pa ste zaščitili ali kastrirali moških in žensk he he . Spet ista pesem zaščitit živali da jih lahko uporabljajo ženske v svoje namene hi hi hi hi hi budale.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2015 ob 20:53 M gost

      Še vedno premalo, saj je še vedno precej neodgovornih lastnikov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2015 ob 21:18 Stewen gost

      DZZŽ POMURJE, ODKOD VAM PRAVICA ZA 900 KASTRACIJ? Tako kot ljudje, imajo tudi živali pravico do razmnoževanja. Ljudje nimamo pravica, da bi jih zatirali, zato mi gre na bruhanje, ko berem, kako dejavni ste bili v nekem obdobju:hvaliti se z nečem,kar je bilo narejeno v škodo in trpljenje živalim, je nemoralno. "Primitiven" nasvet:če nočete pri hiši živalskega pomladka, recimo muck, ji pač (živali) ne imejte.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.04.2015 ob 10:21 Fidlboy gost

      Štefan, ti se lepo zbruhaj do konca, pa ne piši več neumnosti gor na forum ka nam Lendavčanom delaš sramoto. Bodi malo bolj realen. Nekatere mačke v svojem življenju tudi po desetkrat in še večkrat skotijo mladiče in to e enega. A ni to mučenje. Daj bodi realen, pa nehaj ga biksat tu na pomurcu. Pojdi malo v naravo, bo ti boljše boš videl.Ribičija, sprehod, kolesarjenje, V Elizabeto na kafe, Lendavske gorice so prekrasne, maš dosti izbire, evo jaz tudi zdaj grem na kolesarjenje, pa malo z psom na šetnjo. Daj uživaj človek penzijo, pa ne bodi tak zagrenjen tu za računalnikom, se ti bo drugače do konca zrolalo pa odpelalo. Lep pozdrav, zdaj pa ga nehaj biksat pa lepo v naravo, boš videl, da se boš bolje počutil.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.04.2015 ob 10:59 Stewen gost

      STERILIZACIJA IN KASTRACIJA - V iskalnik vpiši "sterilizacija in kastracija" in pojavil se bo niz naslovov, kjer lahko zveš kaj več. Odloči se za za naslov "Sterilizacija in kastracija Zootic". Zvedel boš, da je prvo za Njo, drugo za Njega; potek krvavega posega, pomisleki... Potem pa se odloči! Toda,pozor: menda ni več haremov z lepoticami, na katere so pazili evnuhi - skopljenci.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.