https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Rekordni izvoz Pomurske regije v zadnjih desetih letih

13.04.2015 ob 9:30  

Slovenija je lani po po podatkih Gospodarske zbornice Slovenije dosegla 6,6-odstotno rast izvoza, kar znaša dobrih 23,04 milijarde evrov. Pomurje pa je doseglo še boljše rezultate: rast pomurskega izvoza je znašala kar 15,2 odstotka, vrednost izvoza pa 665.819.000 evrov. To predstavlja 2,9 odstotka celotnega slovenskega izvoza in najvišjo vrednost v zadnjem desetletju.

 

Uvoz blaga se je po poročanju spletnega portala pomurje.si na državni ravni povečal za 2,2 odstotka in obsegal 22,68 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 102 odstotka. Uvoz blaga se je v Pomurski regiji  povečal za 12,1 odstotka, na 697.139.000 evrov. Na to naj bi vplivala večja dinamika gospodarstva in povečan obseg dela. 

Glavna izvozna partnerica regije je bila Nemčija, kamor je bilo prodano za 184.802.244 evrov blaga in storitev, kar predstavlja 28 odstotkov celotnega pomurskega izvoza. Sledi ji Avstrija kamor smo prodali za 146.578.622 evrov blaga in storitev ter predstavlja dobro petino vrednosti celotnega izvoza. V primerjavi z letom prej se je povečal za 22 odstotkov. Tretja pa je Hrvaška, kamor je izvoz znašal za 55.392.828 evrov, lani pa je narasel za kar 79 odstotkov. Med ostalimi pomembnejšimi poslovnimi partnericami so še Madžarska, Srbija, Italija, Francija, Slovaška, Belgija in Nizozemska. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.04.2015 ob 20:55 Stewen :-/II gost

      KDO SO IZVOZNIKI? Že ob branju Vestnikove informacije o pomurskem izvozu sem se "zdrznil", saj ni bila popolna. In potem je bila objavljena še na "bojši strani interneta" Pomurje.si in zdaj še na Pomurec.com. Sem običajen bralec, kljub temu pa se mi zdi, da spodbudnim številkam manjkajo imena konkretnih pomurskih izvoznikov. Vem, eden izmed pomebnejših je Elrad... Kdo po so ostali? Če imen ni bilo v uradnem poročilu,odkoder je povzeta informacija, bi bilo treba "članek" dopolniti z zbiranjem dodatnih informacij. Minus točke za prvega poročevalca in "povzemovalce"!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.