https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti tkali poslovne vezi za nove projekte

Murska Sobota, 15.04.2015 ob 7:00  

Na poslovni konferenci, ki je organiziral Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in posvetu, potekala pa je včeraj v Hotelu Diana, so slovenski podjetniki in gospodarstveniki tkali poslovne vezi in nove priložnosti za čezmejno sodelovanje.

 

Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva se je odvijalo skozi poslovno konferenco z naslovom »Podpora podjetjem pri vstopanju na tuje trge«. Poslovna konferenca, na kateri je potekal posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno z Avstrijske Koroške, Avstrijske Štajerske, madžarskega Porabja, županij severozahodne Hrvaške, pa tudi iz Nemčije, Slovaške in od drugod, s strani domačega podjetništva pa so bili vabljeni predvsem podjetniki pomurske regije, pomeni nadaljevanje izvajanja aktivnosti Urada na področju spodbujanja gospodarskega povezovanja Republike Slovenije s slovenskimi gospodarstveniki v zamejstvu in po svetu.

Izvoz pomurskega gospodarstva se je povečal za 16 odstotkov

Ob odprtju konference je domače in tuje gospodarstvenike pozdravil župan dr. Aleksander Jevšek in med drugim dejal: »Letos imamo kar nekaj takšnih dogodkov, ki jih vidimo kot širšo regijsko priložnost, v mestni občini se ne moremo pohvaliti z zelo dobrim stanjem v gospodarstvu, 20-odstotna brezposelnost ni podatek, s katerim bi se lahko pohvalili, je pa izziv za to, da iščemo nove priložnosti.« Župan je pa optimistično izpostavil pomemben podatek, in  sicer da se je v lanskem letu izvoz pomurskega gospodarstva v primerjavi s prejšnjim letom povečal za 16 odstotkov. Kot je še dejal, na občini dajejo velik poudarek mreženju med gospodarstveniki, politiki, tako so prejšnji mesec opravili obisk v pobratenem mestu Ingolstadtu, v Nemčiji. Naslednji teden se bodo s sodelavci udeležili seminarja v Monoštru – »Občine brez meja«, kjer se bodo pogovarjali o konkretnih skupnih projektih, ki jih bodo prijavili na čezmejne projekte. S konkretnimi idejami bi radi postali v posameznih projektih vodilni, tako kot se je to zgodilo na včerajšnjem posvetu, kajti namen posveta, kakršen je bil včerajšnji, je med drugim prav pomoč podjetnikom iz Slovenije pri prodiranju na tuja tržišča in pri intenziviranju proizvodnje, prodaje ter drugih dejavnosti.

Podjetjem za internacionalizacijo letos 2,1 mio evrov

Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, je izpostavil nekaj idej oz. aktivnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu. Kot je dejal, je v obravnavi akcijski načrt oz. program internacionalizacije – Mednarodni izzivi 2015–2016, kjer so zapisane skoraj vse aktivnosti, ki jih izvajajo različne institucije na področju internacionalizacije oz. podpore podjetjem pri vstopanju na tuje trge. Tako bo podjetjem namenjeno 2,1 mio. evrov za podporo pri vstopu na tuje trge, v naslednjem letu bi naj bila ta številka malce večja. V Slovenije se po njegovih besedah v naslednjih letih osredotočamo na 3 ključne trge, to so ZDA, Turčija in Japonska. V razvojni perspektivi 2015–2020 se pričakuje okrog 80 mio. sredstev za internacionalizacijo, predvsem za spodbudo srednjim in malim podjetjem.

Murska Sobota kot pomembno stičišče

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in posvetu RS, je minulo konferenco videl kot nadgradnjo dosedanjih, skozi katero so si širili obzorja, seznanjali s številnimi, mogoče tudi doslej komu neznanimi gospodarskimi akterji, medsebojno spoznavali in navezovali nove poslovne in osebne vezi. »Murska Sobota predstavlja stičišče kar štirih različnih in vendarle sorodnih držav oz. območij, ki jih združuje tudi bližina ali navzočnost slovenske kulture in jezika,« je dejal.  Kot je še izpostavil, bo čezmejno sodelovanje in kroženje gospodarskih tokov – če bo možno, tudi ob pomoči evropskih sredstev – njihov glavni cilj. »Ko se bomo seznanjali z možnostmi sodelovanja s slovenskimi podjetniki in gospodarstvenimi ustanovami iz Avstrije, Štajerske in Koroške, županij na severozahodu Hrvaške, Porabja in seveda iz slovenskega Pomurja, se bomo zavedali, kako nepomembne lahko postanejo meje, če znamo pogledati čeznje, če si zaupamo in delujemo s skupnimi močmi.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.