https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

MePZ Štefana Kovača – najstarejši prekmurski zbor z bogato tradicija nastopov in tekmovanj

16.4.2015  

Mešani pevski zbor Štefana Kovača je bil ustanovljen pred skoraj petdesetimi leti. Člane druži veselje do druženja in ljubezen do zborovskega petja. V zboru je sodelovalo že več kot 250 pevcev, naštudirali pa so že več kot 700 pesmi. Prepevajo domače in tuje ljudske pesmi, umetne pesmi in sakralne skladbe.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj se je začela vaša skupna glasbena pot?

Mešani pevski zbor Štefana Kovača je bil ustanovljen v sezoni 1966/67.

Kdo ste člani MePZ Štefana Kovača?

Zbor vodi Tomi Bušinoski. Člani zbora smo ljubitelji zborovskega petja, različnih starosti, različnih poklicev, iz različnih krajev, vse pa druži veselje do druženja in ljubezen do zborovskega petja. 

MePZ Štefana Kovača – od kod ideja za ime in kakšen pomen ima?

Zbor nosi ime narodnega heroja Štefana Kovača, ki je budil narodno zavest med 2. svetovno vojno. Vzpodbujal je zavedne Prekmurce za boj proti okupacijskemu režimu. Po njem je imenovanih več društev in ulic. Za zbor pomeni danes ohranjanje tradicije, ljubezen do domačega okolja in povezovanja ljudi. 

Kaj je vaša posebnost po kateri vas ljudje prepoznajo?

MePZ Štefana Kovača ima za sabo bogato tradicijo zborovskih nastopov, gostovanj in tekmovanj. Do sedaj je sodelovalo več kot 250 pevcev in pod taktirko štirih zborovodij naštudirali preko 700 pesmi. Smo najstarejša zborovska ljubiteljska skupina v regiji. Prepoznavni smo kot zbor, ki se udeležuje domačih in mednarodnih tekmovanj, s katerih prinašamo visoka priznanja.

Leonard Bernstein: Somewhere

 

Kakšne zvrsti izvajate najpogosteje? Po kakšnem principu izbirate pesmi?

Zvrsti pesmi so raznolike, kot smo raznoliki pevci in tudi naše zvesto poslušalstvo. Tako prepevamo domače in tuje ljudske kot tudi umetne pesmi, izvajamo pa tudi sakralni program.

Koliko časa potrebujete, da se naučite nove pesmi?

Da naštudiramo nove pesmi traja različno. Nekatere osvojimo zelo hitro, drugim pa posvetimo več časa. Nekatere tako ostajajo v programu pesmi le leto ali dve, nekatere pa kar nekaj sezon.

Katere pesmi po vašem mnenju najbolj ogrejejo publiko? 

Publiko ogrejejo prekmurske pesmi. Učinkovite so tudi pesmi s spremljavo. Seveda pa je odvisno od nastopa. V cerkvah je učinkovitejša sakralna glasba, na tekmovanjih pa je odvisno od zahtevanega programa in izvirnosti pesmi.

Kako potekajo vaše vaje in kako izgledajo vaje tik pred koncerti?

Vaje imamo dvakrat tedensko, pred koncertom mogoče kakšna vaja več. Vedno začnemo z upevalnimi vajami. Izbor pesmi pripravi zborovodja glede na zastavljen letni program dela zbora. Vaje so sproščene, dostikrat se šalimo, a tudi delovno intenzivne. Redne vaje trajajo dve šolski uri. Letno pa imamo tudi intenzivne vaje, ki potekajo tri dni skupaj.

Kje in kdaj se je zgodil vaš prvi koncert, kakšni so bili občutki?

O prvem nastopu ne moremo govoriti, saj je bil pred 48 leti. Teh pevcev več ni pri zboru tako da lahko komentiramo samo sedanje nastope. Verjamem, da  ko vsak pevec prične z nastopanjem, ima kar veliko tremo. Z leti in številnimi nastopi pa dobiš kilometrino in sproščenost. Tako pevci uživamo na odru, se tudi kaj pošalimo in skrbno sledimo zborovodji. Počutimo se zelo povezani med sabo in tudi potrudimo se, da glasbo in dobro počutje predamo publiki.

Kateri nastop bi lahko označili za najboljšega do sedaj in zakaj?

Vsak nastop je zgodba zase. Na vsakem se potrudimo in skušamo dati vse od sebe. Tako je bilo čudovito nastopiti na 48. Spomladanskem koncertu v Murski Soboti letos marca, kjer je publika bila navdušena. Prav tako je bilo nepozabno nastopiti leta 2014 na otvoritvenem koncertu na Mednarodnem tekmovanju Franz Schubert na Dunaju, kjer smo peli z najboljšimi zbori, pred strokovno zahtevno publiko. Pa veličastni občutek nastopa za nagrado Grand prix v Linzu, kjer smo dosegli dve zlati priznanji. In še bi lahko naštevali.

Duda, arr. Capiba; Christian Grases, Paul de Castro: Verde Mar de Navegar

Se vam je morda na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Prigod je toliko kot je nastopov. Tako je bilo zabavno, ko je sredi nastopa zmanjkalo elektrike na tekmovanju na Sozvočenjih in smo ostali v temi. Kljub temu, da nismo videli niti not pred sabo, nam je zborovodja dirigirala naprej in smo uspešno zaključili nastop.

Kakšne cilje ste si zadali? Bomo lahko v kratkem videli vaš nastop v živo?

Naši cilji so z že vrsto let enaki. Da se zbor razvija številčno kot tudi kakovostno. To pa potem lahko prestavljamo na naših nastopih doma in v tujini. Konec maja bomo imeli tudi koncert v cerkvi Sv. Nikolaja v Murski Soboti, kjer se bomo predstavili s sakralnim programom.  

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.