https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Vesna Pavel izdeluje okrasne sedežne blazine polnjene s koruznim ličjem

22.04.2015 ob 7:00  

Vesno, vedno oblečeno v pisana oblačila in s pletilko v roki ter nasmejano in vedno pripravljeno na pogovor lahko srečate na lokalnih rokodelskih tržnicah, Miklošovem in Božičnem sejmu v Murski Soboti, pa tudi Mikkovih boljšakih in še kje. Nekaj posebnega so njene lepo okrašene sedežne blazine, ki so pralne in polnjene s koruznim ličjem. A to ni njen edini hobi, saj je vsestransko ustvarjalna.

 

Vesna ustvarja že od malih nog

»Vedno me je zanimala moda in oblačenje«, začenja pogovor Vesna.  26 let je bila zaposlena v Muri na različnih delovnih mestih. Poleg svojega običajnega dela je še preizkušala modele oblačil. V prostem času pa je rada ustvarjala. »Babica naju je z bratom že v otroštvu naučila našivavanja, vezenja in kvačkanja. Narisala nama je vzorec, midva pa sva vezla. Ustvarjalnost imamo v družini. To sem podedovala. Oče pa plete košare iz šibja. Moja babica, stara 95 let, še vedno praska remenke«, pravi Vesna iz Polane. In nadaljuje, da »v naši družini velja, da ko nekomu nekaj želimo podariti, damo to v košaro in jo okrasimo. Nikoli nisem nikomur kupila darila, da bo z njega le brisal prah ampak, da se lahko ponovno in večkrat uporabi«.  

Velikokrat začne delati in niti ne ve kaj natančno bo nastalo

»Vedno sem imela ideje. Nekaj sem videla in sem to želela tudi sama ustvariti, na svoj način. Rada imam žive barve. Hočem biti sama posebna ali pa tisti za koga izdelek naredim, da je poseben tudi on in da se v tem tudi dobro počuti«, pravi Vesna.

Pred 30 leti je začela plesti, nato pa šivati, čeprav po izobrazbi ni šivilja ampak administratorka. »Iz ostankov delam različne modne dodatke. Včasih niti ne vem kaj bo tekom dela nastalo. Iz ostankov se da narediti veliko zanimivega«, razlaga Vesna in kaže svoje izdelke.  Pravi, da rada dela tudi adventne in velikonočne aranžmaje, dekoracije za rojstno dnevne zabave, celo njeni cvetlični lončki so nekaj posebnega in vsi seveda unikatni. Dela pa tudi razne platnene torbe.

Pri svojem delu pravi, da uporablja razne predmete iz vsakdanjega življenja in gospodinjstva, ki jim da novo uporabnost, npr.  plastenke, steklenice, zamaške, konzerve....

Njena posebnost so okrasne blazine polnjene s koruznim ličjem

»Doma smo imeli koruzo, ki smo jo lani morali trgati ročno. Ličje me je že od nekdaj privlačilo, rada bi delala cekarje in copate. Ko smo koruzo ličkali, sem opazovala ličje in si želela, da bi si iz tega naredila  jogi – »inda« so temu rekli »strožak«. Zato sem ličje pobirala, prala in sušila. Mama je nek večer rekla, da težko sedi in bi nekaj potrebovala za na kavč. Hitro sem izrezala kos blaga, ga sešila in napolnila s koruznim ličjem. Potem pa smo se skoraj prepirali za ta sedežnik. Zatem je imela sestra rojstni dan. Tudi njej sem ga naredila in tudi ona je bila zelo zadovoljna. Več ljudi me je zatem vprašalo kaj je to. Potem pa je prišel Miklavž. Otrokom sem za darila naredila blazine, pa tudi nečakom in sosedovim otrokom, čeprav je s tem precej dela. Naredila sem jih primerno starosti in spolu. Otroci so bili zelo veseli in navdušeni. Potem sem jih začela delati različnih oblik. Nečaku sem našila logotip njegovega najljubšega  nogometnega kluba Chelsea, s katerim je bilo precej dela a sem se vseeno potrudila in je uspelo«, razlaga idejo Vesna.«

Vse okrasne blazine imajo ročaje, da se jih lažje prime. Ker vedno gleda, da so stvari pralne in se lahko ponovno uporabijo, so taki tudi njeni sedežniki. Koruzno ličje se da zlahka odstraniti, blazino le operete in znova napolnite ali jo pa uporabite tudi kot nosilno torbo za različne priložnosti, kot naprimer kopalna brisača, pozimi topla odeja ali pustite domišljiji prosto pot. 

Foto: pomurec.com, osebni arhiv Vesne Pavel

    Fotogalerija