https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za nekoč »sanjska« posojila išče prekmurski par pravico na avstrijskem sodišču

16.04.2015 ob 12:30  

Posojila, ki so jih v preteklosti najemali Prekmurci v avstrijski banki Raiffeisen St. Stefan, so za mnoge bila le pretkana past. Renato Ritlop in Lidija Bohnec iz Fokovec iščeta pravico na avstrijskem sodišču.

 

Par iz Fokovec je po poročanju Dnevnika zaradi najetega posojila sprožil v Avstriji sodni spor. Z dunajsko odvetniško družbo Plankel Mayrhofer & Partner tožita banko Raiffeisen St. Stefan za 35.500 evrov odškodnine. Tožnika sta leta 2003 najela posojilo v vrednosti 65.000 evrov, banki pa naj bi plačala doslej že 116.870 evrov. Prepričana sta bila, da ji dolgujeta le še 12.900 evrov. Banka je napovedala izvršbo na hipotekarni nepremičnini zaradi dolga 65.142 evrov. Ker naj bi ju avstrijska banka naplahtala, terjata začasno odredbo, s katero bi sodišče ustavilo izvršilni postopek na nepremično. Dražba njune nepremičnine naj bi bila razpisana že čez dva tedna, vendar so predstavniki banke to zanikali.

Od banke sta zahtevala kontro kartico, iz katere bi bil razviden njun dejanski dolg in bi predstavljal podlaga za izračun neodplačanega zneska, vendar je kot pravita, nista nikoli prejela. Pooblaščenec banke je povedal, da so zahtevo o izročitvi konto kartice izpolnili, vendar tožnika pri izračunu nista upoštevala nakazil, ki jih je v njunem imenu opravil t.i. »gospod B«, ki je od leta 2011 v osebnem stečaju, njegov stečajni upravitelj pa od banke terja vračilo nakazanega denarja. Odvetnik Thorstensen je še povedal, da je banka razkrila dopis stečajnega upravitelja šele po vloženi tožbi.

»Sanjska« posojila so odmevala leta 2008 in 2009, medijsko najbolj izpostavljena pa je bila družina Berden iz Filovcev. Polovica njihove nepremičnine v skupni vrednosti 186.200 evrov je šla na dražbo. Kupilo jo je podjetje Hipoteka, last Walterja Augusta direktorja Raiffeisen St. Stefan, kjer so Berdenovi posojilo najeli. Direktorica in solastnica podjetja je bila žena odvetnika Vladimirja Toplaka, pooblaščenca banke, Marija Toplak. Tožnika v avstrijski tožbi navajata, da je v njunem primeru v ozadju podobna strategija kot pri Berdenovih. Banka očitke zavrača in trdi je vse zakonito.

Dunajsko specializirano državno tožilstvo vodi preiskavo zoper Augusta Walterja, nekdanjega direktorja banke Raiffeisen St. Stefan in še dva osumljenca, ki jih sumi storitve kaznivega dejanja poneverbe. V spornih hrvaških bančnih nepremičninskih poslih naj bi povzročili za pet milijonov evrov škode. Pod drobnogled jih je vzel tudi hrvaški kriminalistični urad za boj proti korupciji in organiziran kriminal. Slovenski preiskovalni organi v početju avstrijske banke in njenih slovenskih posrednikov nezakonitosti niso zaznali.

Delo o omenjeni zadevi še poroča, da bo morala po odločitvi graškega sodišča avstrijska banka slovenskima posojilojemalcema izdati uradni izpis stanja na kreditnem računu, pri izterjavi v Sloveniji pa upoštevati tako priznan znesek. Po neuradnih podatkih naj bi imelo težave z odplačevanjem avstrijskih kreditov v Sloveniji nekaj sto posameznikov in družin, v treh četrtinah primerov je bila izvršba že opravljena, nepremičnina pa prodana. 

Foto: freeimages.com 

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2015 ob 8:45 jurij gost

      Da trbej nazaj davati te se toužijo na vse načijne da so pa gemali kredite so pa na vse pristanoli .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.04.2015 ob 7:45 posojilojemalec gost

      Ker so AVstrijske banke poslovale nezakonito oz v nasprotju z zakoni v Sloveniji so tudi te pogodbe nične,vendar so imeli sodniki ,odvetniki in policisti ugodnosti pri tej banki in seveda vse te nečednosti zamolčali in seveda tudi s pridnostjo izkoristili malo poglejte kaj pravi zastopnica brezpravno odvzetega premoženja Vera Krivic in vse vam bo jasno sami lopovi okrog teh posojil

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2021 ob 14:35 lepec gost

      So se posrali in ukozili!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.