https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odstavljeni tajnik zahteva 42 tisoč evrov odškodnine

17.04.2015 ob 8:23  

Štefan Koren, ki je bil leta 2006 odstavljen z mesta tajnika madžarske narodnosti v občini Dobrovnik, zahteva v delovnem sporu od občine dodatnih 42 tisoč evrov odškodnine. Koren trdi, da gre bolj za uveljavljanje dvojezičnosti na sodišču kot za izplačilo ponovne odškodnine zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

 

Na vprašanja sodnega senata delovnega sodišča v Murski Soboti je odgovoril, da razume slovenski jezik, zaposlen je na delovnem mestu v Državnem zboru RS v Ljubljani (kot državni podsekretar v uradu generalne sekretarke), v službi komunicira v slovenskem jeziku, doma pa v madžarščini. Kljub temu je obravnava potekala s pomočjo prevajalca, za katero pravi, da ni njegova kaprico, ampak gre za uveljavljanje ustavno in zakonsko zagotovljene pravice do uporabe madžarskega jezika.

Župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar ga je leta 2006 odslovil zaradi hujše kršitve delovnih obveznosti. Nato pa je Koren sprožil delovni spor preko odvetniške pisarne Čeferin. Koren po poročanju Večera trdi, da gre bolj za uveljavljanje pravice do izražanja narodne pripadnosti kot pa za izplačilo odškodnine. Ta naj bi bila le naključno enake višine, kot jo je že iztožil od dobrovniške občine.

Koren zahteva skupno 42 tisoč evrov: 16 tisoč evrov za duševne bolečine, razžalitve dobrega imena in časti, 10 tisoč evrov zaradi kršitve osebnostnih pravic, 8 tisoč evrov zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja, 5 tisoč evrov za ves prestani strah in 3 tisoč evrov za telesne bolečine in nevšečnosti v času zdravljenja.

Kardinarjeva odločitev je bila povezana z z dogajanjem v občini v letu 2005. Takrat je poslovanje občine preverjalo finančno ministrstvo in računsko sodišče. Informacije o dolgovih dobaviteljem, posojilih in  novem predlogu proračuna naj bi v javnost prišle preko Korena. Ta pa po mnenju Kardinarja za dajanje tovrstnih informacij ni bil pooblaščen, zato ga je suspendiral.

Kardinarjev odvetnik Daniel Katalinič je zahtevek Korena za plačilo 42 tisoč evrov odškodnine v celoti zavrnil kot neutemeljenega, ker je zadeva zastarala. V Korenovi devetletni pravdi so se poleg delovnega sodišča v Murski Soboti ukvarjala še okrajno sodišče v Lendavi, višje sodišče v Mariboru, dvakrat vrhovno sodišče in ustavno sodišče. Za čas od 28. februarja 2006 do 7. maja 2007, ko je bil brez zaposlitve, že iztožil od občine Dobrovnik že skoraj 42 tisoč evrov iz sredstev proračuna občine Dobrovnik.

27. maja bo sodišče zaslišalo Korena in župana Kardinarja.  

Foto: arhiv pomurec.com, splet

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2015 ob 15:08 en hud stric gost

      Kaj se ta Koren preseravle? Iz dobrega stolčka je še v Ljubljano na boljšega. Naj se poskusi v gospodarstvu. Narediš napako in greš na cesto. Ta pa bi neke odškodnine. V gospodarstvu te tudi nihče ne vpraša kakšen jezik kje govoriš. Če dobro opraviš delo si plačan, če ne letiš! Človek dela direktno škodo državi s svojim početjem. Če normalno razume slovensko, zakaj je potem potreben še prevajalec. Da je zadeva še dražja in država več plača. Možno, da je prevajalec kak njegov prijatelj, da je mera polna. Takih državnih parazitov je več kot preveč v državi. Samo škodo delajo in nikoli nič ne ustvarijo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2015 ob 15:30 sosed gost

      me zanima što de tou vse plačal?občani Dobrovnika?aja,mogoče pa župan....še pestro bou...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2015 ob 16:55 prvi sosed gost

      Teraj te vogre u pm! Dodatke majo za madžarščino, slovensko ne vejo pa nimajo zato nobenih odbitkov - še prevajalce jim plačuje država.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2015 ob 20:02 rod gost

      prokleta gamad,zaradi takših kak je tej je takšo stanje v državi,samo bi nas cecali na vse možne načine,pfuj...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.