https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Škof dr. Jožef Smej dobitnik viteškega odlikovanja

18.04.2015 ob 7:05  

Vlada Madžarske bo upokojenemu mariborskemu pomožnemu škofu podelila Viteški red v zahvalo za njegove zasluge za promocijo madžarske literature na Slovenskem in delovanje na področju ohranjanja verske tradicije med obema državama.


Upokojeni mariborski nadškof je od rojstne Bogojine, rojen je 15. februarja 1922, pa vse do Maribora, kjer je začel z bogoslovjem, prehodil veliko študijskih in duhovniških postaj: bogoslovje je končal je v Sombotelu, kjer je na praznik Brezmadežne leta 1944 prejel mašniško posvečenje.

                                  

Njegovo življenjsko delo se je poleg bogoslužja dotikalo drugih področij, tako ga ne poznamo samo kot škofa, duhovnika, ampak tudi kot pesnika, pisatelja, prevajalca in cerkvenega zgodovinarja. Napisal je več izvirnih znanstvenih in leposlovnih del, močno ga je zanimala kulturna preteklost, tako je bil eden tistih pomembnih nosilcev oz. ohranjevalcev vere in slovenstva med Muro in Rabo.

Madžarska vlada je njegovo delo opazila, zato je Veleposlaništvo Republike Madžarske zaprosilo za soglasje pri Vladi RS, da se z državnim odlikovanjem – viteškim križem – dr. Jožefu Smeju pokloni za vse zasluge na literarnem področju in področju ohranjanja kulturne dediščine.

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2015 ob 12:41 tinč gost

      ČESTITAMO----gos. ŠKOFU SMEJU, ČLOVEK V BESEDI IN DEJANJU NA MESTU, KAMOR GA JE POSTAVIL ( GOSPOD )! Vitežki križ , je samo za zaslužne ! Žetev je velika , delavcev pa malo ! Hvala VAM , za vse kar ste in nameravate še storiti za nas ! BOG VAS ŽIVI !

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2015 ob 20:15 sobočanec gost

      ČESTITKE !! Spoštovani gospod škof, HVALA vam za vse, kar ste dobrega storili. Želim vam še veliko zdravja in vsega dobrega. Takšne škofe in duhovnike bi morali imeti, kot je škof Smej. Cerkve bi bile premajhne.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.04.2015 ob 14:48 STEWEN gost

      DELO IN PENZIJA - Ali ZPIZS-2 velja za vse? Za pope to očitno ne velja, saj po upokojitvi delajo še naprej.Gospod Smej je star 93. Čas bi će bil,da bi se zavedno vrnil v rojstno Bogojino in se odpovedal dolžnostim pomožnega škofa. Živo se spominjam ustoličenja ljubljanskega metropolita Zoreta,ko je tudi Smej izmenjal "bratski poljub. na eni strani Zore, poln življena,----------na dugi pa živi mrtvec.

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2015 ob 20:24 LEGIJA gost

      STEWEN ti si eden navaden pokvarjenec, te tvoje globokoumne misli trosi ti profesorjem v visokem šolstvu in na univerzah, svojim levičarjem, pa komunistom, ki iz državnega proračuna vlečejo težke denarje, pa borcem NOB, ki jih 90 % ni videlo puške, kvečjemu koruzo in vlečejo bajne denarje. Spoštovanega gospoda škofa pa pusti na miru. Ti nimaš pojma, kaj vse je gospod škof storil dobrega in kakšen format intelektualca je gospod škof Smej. Točno zaradih takih primitivcev kot si ti in tebi podobni se sprašujem KAM GREŠ SLOVENIJA?????

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.04.2015 ob 20:40 krobikar1 gost

      Eden največjih zgodovinarjev, poliglotov in mislecev,...vsaka čast!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2015 ob 20:52 marko gost

      RE STEWEN; fejst me zanimle što se skrijvle po ,,imenom,, STEWEN,,! Te kreten na vse prispevke davle kretenske komentare - če je to fusbal, kmetijstvo, cerkev ... Vupan, ka se tou budalo že idnok smiri in potegne v krtovo luknjo. Nejsan glij nikši vernik - g. Smeja bi mogli spoštovati vsi Prekmurci!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.04.2015 ob 22:45 gost

      Jes mislim ka je stewen vogrin..nej pravi..tejsti prejk meje..ampak naš..t.j. cepleni.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.04.2015 ob 23:10 Stewen gost

      SMEJ - IZSTOP - Vsa čast.g.Smeju za življenjske dosežke. Moram priznati, da bi bil vesel,ko bi imel vsaj nekaj njegovih talentov. Ne samo pri njem, ampak tudi pri drugih, ki se oklepajo službe, čeprav so v penziji, pa me moti, da ne morejo najti pri sebi trenutka: dovoj je 90 let, izstopil bom z vlaka. Tak NEvzgled je bil tudi papež . Pave II. Po drugi strani pa je ljudstvo s simpatijami sprejelo odstop papeža Benedikta,pa tudi sedanji Frančišek je že nakajktat namignil, da njegov mandat ne bo trajal do smrti. --- Tudi med borci so ljudje, ki hočejo biti v ospredju. Tak je Vratuša, ki je star 100 let, pa je kjub temu govoril v Dražgošah. No, tudi tovariš Tito je bi "na funkciji" doler ni umrl. Pa še po smrti naj bi vladal. Parola: po Titu -Tito!

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.