https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Šarotar in Flisar med nominiranci za kresnika

24.04.2015 ob 7:00  

Sinoči so razglasili nominirance za nagrado kresnik – prestižno nagrado za najboljši roman preteklega leta. Za kresnika se letos potegujeta dve pomurski literarni imeni, in sicer Evald Flisar ter Dušan Šarotar.


 

Za literarno nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, se poleg Šarotarja in Flisarja potegujejo še: Polona Glavan, Katarina Marinčič, Miha Mazzini, Sebastijan Pregelj, Veronika Simoniti, Andrej E. Skubic, Marko Sosič in Aleš Šteger.

 

Dušan Šarotar se za kresnika poteguje s Panoramo, Evald Flisar pa z romanom Tam me boš našel.

Knjiga o večnem pripovedovanju

Žirija je najboljše izbirala med več kot stotimi deli, izdanimi v minulem letu. Evald Flisar se za nagrado poteguje z romanom Tam me boš našel, Dušan Šarotar pa s Panoramo: pripovedjo o poteku dogodkov, s knjigo, za katero sam pravi: »Nekatere stvari so bile že zapisane, položene v jezik, še predem sem jih sam zapisal. Panorama je ena od teh knjig, ki je spremenila mene. Nastala je pa tako, da je nisem pisal samo doma, za delovno mizo, za njo sem šel zelo daleč, pisal sem jo s petami, nogami …«. Panorama pripoveduje zgodbe beguncev, izseljencev, vseh tistih, ki so morali iz različnih razlogov zapustiti dom. Nikjer v delu ni opaziti vrednostnih sodb, Šarotarjevi ljudje so enakovredni, kot pravi njen avtor, je v njej nekaj prekmurskega, in sicer odprtost, ekumenskost do drugega.

Pet finalistov, ki bodo uspeli prepričati žirijo, bo znanih 23. maja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.