https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Večerna soareja z modno revijo

24.04.2015 ob 7:30  

V Pomurskem muzej Murska Sobota so včeraj  odprli gostujočo razstavo Muzeja Medžimurja Čakovec, nato je sledila modna revija kostumov iz obdobja historicizma in secesije.


Razstava, ki je nastala v okviru projekta pHisCulture, prikazuje večerno salonsko druženje višjih slojev na prehodu 19. v 20. stoletje, v obdobju fin de siecla. Zaključek projekta tako predstavlja Večerna soareja, ki je nastala v skupnem sodelovanju Muzeja Medžimurja Čakovec in Pomurskega muzeja, Gospodarske šole Čakovec, Srednje šole Prelog. Projekt je združil učitelje in učence, ki so skupaj raziskovali in rekonstruirali zgodovinsko obdobje fin de siecla na območju Čakovca in Murske Sobote. Obdobje od leta 1880 do leta 1914 velja za zlato dobo tehničnega in industrijskega razvoja, znamenitih dosežkov in vrhunca kulturnega življenja.



Ženske skrbele za družbeni ugled svojih mož

Ob koncu 19. stoletja je bil moški nosilec družbene moči in materialnega bogastva in t. i. pater familias, čeprav so ženske proti koncu stoletja čedalje bolj imele status partnerice svojemu soprogu, v privatnem in javnem življenju ta odnos ni temeljil na enakopravnosti. Ženske so bile prave vladarice javno-privatnega življenja in zadolžene za vodenje salona, kjer so sprejemale soje goste. Od žensk se v obdobju fin de siecla ni pričakovalo, da delajo, ampak da skrbijo za hišo in ustvarjajo družabne vezi. 


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2015 ob 13:49 moli gost

      Vrazkazovanju ,so bile prave dame in gospodje! Ob ogledu pa sama (smetana)???????? Će so že oni za kaj takega , potem pa naj bo in naj uživajo ob nostalgiji še naprej !!!???

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.