https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Gimnaziji Murska Sobota so obeležili 25. obletnico Hubblovega teleskopa

Murska Sobota, 24.04.2015 ob 13:00  

Na Gimnaziji Murska Sobota so včeraj v sodelovanju z AD Kmica obeležili 25. obletnico Hubbovega teleskopa in edini v Sloveniji razkrili letošnji plakat ESA/Hubble.

 

Pred 25 leti je bil v orbito Zemlje utirjen Hubblov vesoljski teleskop. Gre za najpomembnejši teleskop do sedaj, ki je bistveno spremenil naš pogled na vesolje. Ta jubilej so včeraj obeležili v več kot 60 krajih po Evropi. Kot edini v Sloveniji, so ga obeležili tudi na Gimnaziji Murska Sobota skupaj z Astronomskim društvom Kmica. Razkritje plakata so popestrili s strokovnimi astronomskimi predavanji. Darko Kolar je predaval o Edwinu P. Hubble in vesoljskem teleskopu Hubble. Pom. akad. dr. Andreja Gomboc je spregovorila o opazovanju vesolja s sateliti, Rok Vogrinčič pa o tem, kako z opazovanjem Lune odkriti življenje na Zemlji. Po predavanjih so sledila še astronomska opazovanja. Ob tej priložnosti so nagradili najboljše mlade astronome, ki so se v tem šolskem letu izkazali na tekmovanjih. Gre za učence OŠ Turnišče in Gornja Radgona ter dijaka Gimnazije Murska Sobota.

Plakat je trenutno razstavljen na Gimnaziji Murska Sobota, v prihodnje pa si ga boste lahko ogledali tudi na drugih šolah. 

Hubblov teleskop je prispeval k nekaterim največjim odkritjem v astronomiji, med drugim tudi k določitvi velikosti in starosti vesolja, hitrosti širjenja vesolja, razumevanju evolucije zvezd od rojstva do smrti, odkritju zvezdnih porodnišnic, povezavi med črnimi luknjami in kvazarji, porazdelitvi temne snovi, uporabi gravitacijskega lečenja za opazovanje zelo oddaljenih galaksij in druga.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.