https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kaj nam glede GSO prinaša nova evropska direktiva?

29.04.2015 ob 10:30  

V začetku aprila je začela veljati nova evropska direktiva, ki državam članicam zagotavlja nove mehanizme za prepoved gojenja gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju. Nova pravila EU državam članicam omogočajo svobodno izbiro, ali želijo gojiti gensko spremenjene rastline na svojem ozemlju ali ne.


Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je včeraj dalo v javno razpravo osnutek zakona o omejevanju ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih organizmov (GSO).

Dva načina prepovedi

Država bo lahko v skladu z osnutkom pridelavo GSO omejila ali prepovedala na dva načina:

- z geografsko izključitvijo Slovenije iz dovoljenja za pridelavo GSO, to bo lahko država zahtevala v fazi ko je GSO še v postopku odobritve,

- s prepovedjo pridelave GSO.

Učinek izključitve ali prepovedi GSO je podoben, razlikuje se le postopek. Vendar  v primeru  prepovedi pa država sama nastopa pred sodišči v primeru morebitnih tožb.  

Države članice bodo imele možnost, da bodo lahko ponovno preučile svojo odločitev in zaprosile, da se njihovo ozemlje ali del ozemlja ponovno vključi v geografsko področje uporabe odobritev GSO. V skladu s starimi pravili pa lahko države članice začasno prepovejo ali omejijo gojenje GSO na svojem ozemlju le, če imajo nove dokaze, da določeni GSO predstavlja tveganje za zdravje ljudi ali okolje.

Trenutno veljaven zakon iz leta 2009, ki v Sloveniji ureja področje GSO je eden strožjih v EU

Predlagani zakon bo v javni razpravi en mesec. Minister za kmetijstvo Dejan Židan je ob tem povedal, da se javne razprave veseli, in da je je prepričan, da bo proaktivna, saj je interes za to področje zelo velik. V nadaljevanju novinarske konference je še dejal, da je področje GSO eno bolj aktualnih, tako v Sloveniji kot v EU, in da verjame da bo tako tudi v prihodnje, saj je koalicija članic EU, ki nasprotujejo GSO, vedno večja. Med njimi so denimo Avstrija, Nemčija in Francija.

Slovenija je področje pridelave GSO uredila že leta 2009 z zakonom o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami, ki je tudi eden najstrožjih v EU in bo ostal še naprej v veljavi.

Marca 2011 je Državni zbor sprejel resolucijo o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 z naslovom Zagotovimo si hrano za jutri, v kateri je kot cilj opredeljena prepoved gojenja GSO, poroča spletni portal agrobiznis.si.

Trenutno je v EU dovoljeno gojenje treh vrst GSO (dveh vrst koruze in krompirja za industrijsko uporabo) in uvoz nekaterih GSO.

Uporaba GSO v živilih in krmi

Pri uporabi GSO v živilih in krmi pa ne gre za gojenje oz. pridelavo GSO, ampak za njihovo uporabo. Zato je Evropska komisija prejšnji teden predlagala, da bi imele članice več vpliva pri odločanju, ali bodo na svojem ozemlju omejile ali prepovedale tudi uporabo GSO v živilih in krmi, ki so sicer odobreni v EU.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2015 ob 11:59 gost33 gost

      Učinek izključitve ali prepovedi GSO je podoben, razlikuje se le postopek. Vendar v primeru prepovedi pa država sama nastopa pred sodišči v primeru morebitnih tožb. Nimamo za burek in mi se bomo tožili z odvetniki monsanta - vic leta.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2015 ob 12:30 pfg gost

      Židan se duva, potem pa bo zopet rep stinil

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.04.2015 ob 21:39 plug gost

        se strinjam z komentarjem , pa tudi s spodnjim ki ga prilagam "Židan bo za primerno podkupnino napisal zakon da bo tudi te gensko spremenjene rastline mogoče saditi pri nas. Njemu ni važno kmetijstvo in okolje ampak njegov poln žep" , smatram da je za slovensko kmetijstvo le peta kolona pa nič več !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.04.2015 ob 13:03 gost

      ja zanimivo, če nacinalni mediji okrog toga vprašanja vedno pitajo kaj dva prekmurskiva strokovnjavaka dr. Emila Erjavca in dr. Aleša Kuharja, je pri bivšon SDS kadri vse nači. Samo SDjov Židan je kraljuje na prvih straneh toga portala. Nej čuda ka je šef SDSa v zatvori, če si takše kalibre k sebi zeme.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.04.2015 ob 13:36 raj gost

      hehe....opet Židan!.........SDS-ov šef pa je v Prekmurje že fejst spuco dvorišče, pa de malo še mogo......o sodbi US pa itak nika, zanimivo....!!?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.04.2015 ob 20:30 dödöl gost

      Čakajmo ka svoje povejo ovi iz RRA MURA .Njihovo de se štelo za pametno .Krapec pa Varga do svoje iskušnje predstavili .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.04.2015 ob 8:17 živko gost

      Kjerkoli je poleg Židan, gre za prodajanje megle.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.04.2015 ob 21:14 kmetijec gost

      Židan bo za primerno podkupnino napisal zakon da bo tudi te gensko spremenjene rastline mogoče saditi pri nas. Njemu ni važno kmetijstvo in okolje ampak njegov poln žep.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.04.2015 ob 23:24 smrkci gost

      Ja Krapec pa Varga, kaj se pa ta dva razumeta na kmetijstvo, v Ra Mura nimajo enega kmetijskega strokovnjaka s prakso pa bi ga nucali; ge je naše kmetijstvo, zavodovi pa so itak samo na svojih njivah, Pomurske mlekarne tudi k ......; ja sami takšni šefi, ki še krave prav niso videli.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.05.2015 ob 22:08 gost32 gost

      http://www.vestinet.rs/svet/rusi-odlucili-gmo-je-terorizam Židan naj malo preući tole...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.05.2015 ob 8:19 LFL gost

      Le ga spet podreti na volitvah njega in njegov brezvezni SD.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.05.2015 ob 17:59 gost

      gost: Kot kmetijski minister prispeva levji delež pri praznjenju hlevov v sleherni vasi. Za Nemščekom so zdaj navrsti kmetije, ki so nekoč najemale državne subvecije za gadnjo hlevov, zdaj jih Židan zapira z neustrezno politiko SD.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.