https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboško bolnišnico obiskala ministrica Milojka Kolar Celarc

Murska Sobota, 11.05.2015 ob 7:00  

V soboto je murskosoboško bolnišnico obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Z delovno skupino, ki je pripravila Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči, ministrica obiskuje regije, kjer bodo vzpostavljeni urgentni centri. Na sestanek so povabili izvajalce NMP storitev, direktorje zdravstvenih domov in bolnišnice, župane, poslance ter predstavnike interesnih skupnosti.

 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v okviru predstavitvene turneje po urgentnih centrih nove mreže NMP med drugim dejala, da »je glavna prednost nove organizacije urgentnih centrov kontinuirana obravnava kritičnega bolnika od terena do hospitalizacije kot nerazdružljiva celota. Nova organizacija prinaša ločitev dosedanjega prekrivanja družinske in urgentne medicine ter uvedbo enotne dispečerske službe. Bojazen zdravnikov in Zdravstvenih domov, da jim nekaj jemljemo, je odveč, saj bodo vsi pridobili, družinski zdravniki bodo zaradi tega imeli več časa za svoje paciente, v urgentnih centrih ali satelitskih urgentnih centrih pa bo pomoč na voljo dan in noč, 365 dni na leto«.

Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota, pa je med drugim povedal, da je urgentni center namenjen izboljšanju nujne medicinske pomoči bolniku, čim hitreje in na enem mestu. 

Do konca leta bo v Sloveniji vzpostavljenih 10 urgentnih centrov, eden tudi v  Murski Soboti. 

Kot zagotavljajo na ministrstvu, bodo urgentni centri pomembno izboljšali kakovost oskrbe urgentnih bolnikov. Bolnikom bo na enem mestu na voljo vsa strokovna pomoč in diagnostika, s tem pa naj bi preprečili, kot se je to dogajalo v preteklosti, da se je bolnik znašel pred zaprtimi vrati ali da je moral zdravnik biti na dveh mestih naenkrat. Enoviti urgentni centri so v razvitih državah najbolj optimalna in strokovno najboljša rešitev oskrbe urgentnih bolnikov. Temu se želijo približati tudi pri nas.

Nujno medicinsko pomoč bo poleg urgentnih centrov obsegala še satelitske urgentne centre, nujna reševalna vozila na terenu in reanimobile. Po klicih na številko 112 bosta razporejala mobilne enote in reanimobile po terenu dva dispečerska centra (v Mariboru in Ljubljani) in obstoječi v Izoli.

Pravilnik je bil po besedah ministrice narejen na podlagi analiz, ki so jih pridobili iz podatkov zdravstvenih ustanov, predvsem v nočnem času. Če bodo dobili s terena v prihodnje drugačne podatke, pa bodo mrežo prilagajali.

Ob koncu predstavitev so vabljeni podali svoje mnenje ali skupini zastavili vprašanja. Slišati je bilo pomisleke o slabši dostopnosti do zdravstvenih storitev po novi organizaciji, predvsem tistih na podeželju. V zdravstvenih domovih v Ljutomeru, Gornji Radgoni in Lendavi bodo  v pripravljenosti reševalna vozila brez zdravnika. Pomurce moti tudi dejstvo, da satelitski urgentni center, kjer  bo v reševalni ekipi tudi zdravnik, pri nas niso predvideni.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.05.2015 ob 11:25 ms gost

      Lipička pa Mujckrbal v prvij vrstaj Čepijnove pa nega viditi .Mogoče je pre kesno dobijla vabilo .

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.05.2015 ob 11:30 zujo gost

      Ka prokleta stara cimpresarka tü odi po Soboti ?Pa si dnevnic nakopajo pa vsega .Eni so se babi malo nej v rit potegnoli .

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.05.2015 ob 12:46 ha-ha gost

      pa ne me j..... ova si je očala narisala

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.