https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Delavnica pod sloganom »Znižajmo stroške energije!«, v okviru projekta EUpeR – Z energetsko učinkovitostjo proti energetski revščini

07.05.2015 ob 10:53  

Lokalna energetska agencija za Pomurje, vas v okviru projekta EUpeR – Z energetsko učinkovitostjo proti energetski revščini, ki se izvaja in je financiran v okviru IPA Operativnega programa Slovenija – Hrvaška 2007-2013, vabi, da se udeležite delavnice, ki jo organiziramo 13.5.2015. Vabilo in program same delavnice najdete v rubriki koledar dogodkov. Na delavnici se nam bo pridružil Milenko Ziherl, direktor Eko sklad j.s. in  Valentin Odar, energetski svetovalec ENSVET.

Delavnico organiziramo za ciljno skupino gospodinjstva, ki se srečujejo s problematiko visokih stroškov za energijo, kar v določenih primerih zelo obremenjujejo proračun gospodinjstev. Prvo delavnico smo za predstavnike gospodinjstev izvedli že v lanskem letu in sicer na temo varčevanja in zmanjševanja stroškov za energijo s ciljem odprave / preprečevanja energetske revščine. Lahko rečemo, da je bil dober odziv, kot tudi, da so udeleženci prejeli konkretne informacije ter nasvete. 

Na delavnici bomo razdelili tudi letake, ki smo jih pripravili v okviru projekta s kratkimi in učinkovitimi nasveti za varčevanje na vsakem koraku. Prav tako vas vabimo, da se z ostalimi in aktualnimi aktivnostmi seznanite na spletni strani projekta http://euper.eu/ oziroma, da sodelujete na vzpostavljenem forumu projekta - http://euper.forumsl.net/.

Projekt EUpeR v katerem sodelujejo še štirje partnerji in sicer pod vodilnim partnerjem Međimurska energetska agencija MENEA iz Hrvaške smo se združili partnerji Lokalna energetska agencija za Pomurje in  Lokalna energetska agentura Spodnje Podravje iz Slovenije ter partnerja Međimurska županija in Razvojna agencija Sjever – DAN d.o.o. iz Hrvaške, se zaključuje letos junija.

Rezultati projekta, ki smo jih že zaključili so med drugim tudi izvedena analiza obstoječih programov za povečanje energetske učinkovitosti in analizirana problematika energetske revščine na lokalni ravni. V Pomurju smo LEA Pomurje lotili energetskega pregleda večstanovanjskega objekta in  kot druga faza, pripravili projektno dokumentacijo za energetsko sanacijo večstanovanjskega objekta. Pilotno se smo lotili energetskega pregleda daljinskega ogrevanja, kjer pa smo v nadaljnji fazi izdelali projektno dokumentacijo za sanacijo daljinskega ogrevanja.

Naša agencija je za celotno partnerstvo prevzela tudi izvedbo IR termodiagnosticiranja večstanovanjskih stavb. Želeli smo namreč ugotoviti ter na nazoren način predstaviti ključne napake in pomanjkljivosti pri gradbenih elementih stavbe, t.i. toplotne mostove.

V LEA Pomurje se zavedamo stanje, saj podatki izvedenih analizah kažejo, da zaradi ekonomske in finančne krize, naraščajočih cen energentov in nizkih dohodkov prebivalstva postaja poleg »splošne« revščine, vedno bolj aktualna tudi “energetska revščina”. Energetska revščina se namreč po definiciji pojavi, kadar gospodinjstvo ni zmožno zagotoviti primerno ogrevanega stanovanja (in drugih energetskih storitev – ogrevanja sanitarne vode, razsvetljave ipd.) po sprejemljivi ceni. Energetsko revna gospodinjstva so tista gospodinjstva, ki za zagotavljanje primerno ogrevanega stanovanja in druge energetske storitve porabijo več kot 10 % svojih dohodkov.

S projektom bomo zagotovili okvirje in izhodišče dela v naslednji finančni perspektivi, saj bomo v zaključni fazi projekta, izvedli tudi evalvacijsko delavnico in pripravili evalvacijsko poročilo. Vzpodbudno je za našo obravnavano temo dejstvo, da je energetska revščina vključena tudi v Operativnem programu za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju  2014 -2020 in kot energetska učinkovitost obravnavana tudi v tematskem cilju 4: podpora prehodu na gospodarstvo z nizkimi emisijami ogljika v vseh sektorjih v sklopu Partnerskega sporazuma med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2014–2020. Posledično se bodo lahko nujno potrebne aktivnosti izvajale tudi na območju, kjer sedaj izvajamo aktivnosti projekta EUpeR.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.