https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Partnerski sporazum evangeličanske cerkve Moravske Toplice in Bad Uracha iz Nemčije

Moravske Toplice, 20.05.2015 ob 12:00  

Evangeličanska cerkev Moravske Toplice je na sončno nedeljo, 17. maja 2015, podpisala partnerski sporazum z evangeličansko cerkvijo Bad Urach iz Nemčije. V več desetletjih so se stiki med Evangeličansko luteransko cerkvijo v Sloveniji in Evangeličansko cerkveno občino Bad Urach okrepili. Prišel je čas, da se ti stiki opredelijo na podlagi konkretnega sporazuma.


V partnerskem sodelovanju si želijo spoznati, kakšen duhovni vtis/pečat so pustile različne protestantske tradicije in kakšne so njihove/njune nadarjenosti in sposobnosti, ter se tako učiti drug od drugega. Zavezujejo se, da si bodo prizadevali pobliže spoznati življenje naših cerkvenih občin v različnih oblikah in načinih. Temu cilju bodo služila tako vabila na bogoslužja in dogodke kot tudi nadaljnja redna srečanja. Po besedah častnega škofa evangeličanske cerkvi na Slovenskem Geze Erniša, danes njihova domača cerkev "postaja prav posebno mesto. Mesto, kjer se po božji besedi, ki nam je zatočišče in moč, na prav poseben način povezujeta dve evangeličanski gmajni. Bad Urach/Seeburg in Moravske Toplice. Povezujeta se dve okolji, dva kraja, dve Cerkve, dve pokrajini, dve državi".

Svečanega bogoslužja ob podpisu listine o partnerskem sporazumu in k temu posebne božje službe se je udeležilo mnogo vernikov in pripradnikov evangeličanske cerkvi. Najprej je inšpektor evangeličanske cerkvi Moravske Toplice Franc Vitez pozdravil in nagovoril vse prisotne visoke goste kot tudi vernike in pripadnike evangeličanske cerkvi in druge. Potekala je pridiga tako v slovenščini, ki jo je vodil Geza Erniša, domači duhovnik, kot tudi v nemščini, ki jo je vodil nemški duhodvnik iz Bad Uracha Wilhelm Keller. Partnerski sporazum so podpisali častni škof evangeličanske cerkvi na Slovenskem Geza Erniša in inšpektor evangeličanske cerkvi v Moravskih Toplicah Franc Vitez, duhovnik evangeličanske cerkvi v Bad Urachu Wilhelm Keller in njihov inšpektor. Partnerski sporazum je prebrala Majda Lipič Prosič. V Moravskih Toplicah so se tako poleg nemškega duhovnika mudili še sekretar ministrstva za kulturo Anton Peršak, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj, župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač in drugi, ki so ob dani priložnosti prav tako spregovorili nekaj besed. 

Med pridigo in proslavljanjem posebnega dneva, ko se ponovno združujeta slovenska in nemška evangeličanska cerkev, so pod vodstvom zborovodje Jerneja Viteza peli pobožne pesmi Mešani pevski zbor Evangeličanske cerkvi občine Moravske Toplice.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.