https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Zeleni rudnik Pomurja – uspešna zgodba medobčinskega sodelovanja

Vaneča, 20.05.2015 ob 7:00  

Ob zaključku druge faze projekta Regijski center za ravnanje z odpadki Pomurje, t.i. Zeleni rudnik Pomurja, je včeraj potekala novinarska konferenca. Projekt so podrobneje predstavili Geza Sočič (vodja projekta), Franc Cipot (direktor Ceropa) in Ernest Nemec, župan Občine Puconci.

 

V projektu je sodelovalo vseh 27 pomurskih občin. Gre za eno najuspešnejših zgodb medobčinskega sodelovanja, ki se zaključuje ter odpira nove razvojne možnosti in priložnosti na območju Pomurja. Investicija v izgradnjo Regijskega centra  za ravnanje z odpadki Pomurje - druga faza je bila formalno zaključena s pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja oktobra lani in uporabnega dovoljenja februarja letos.

Regijski center z ravnanje z odpadki Pomurje – druga faza predstavlja nadaljevanje izvedbe prve faze in obsega širitev odlagališča z novim odlagalnim poljem, izgradnjo objektov za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, ureditev kompostarne zaprtega tipa in nadgradnje čistilne naprave, s katero je zagotovljeno čiščenje izcednih in drugih odpadnih tehnoloških vod. Prva in druga faza regijskega centra skupaj predstavljata tehnično tehnološko celoto, katero upravlja  javno podjetje CEROP d.o.o.

Vrednost projekta, ki spada med največje naložbe v pomurski regiji, je znašala ca. 19,1 milijona evrov (brez davka). V višini 13,4 milijona evrov je bil projekt sofinanciran  s strani evropskih sredstev Kohezijskega sklada, nadaljnjih 2,4 milijona je bilo zagotovljenih iz državnega  proračuna, preostanek pa so financirale pomurske občine.  

Projekt rešuje problematiko predelave in odlaganja odpadkov za skoraj 125 tisoč prebivalcev Pomurske regije. Po besedah sogovornikov novinarske konference je velik napredek pri izločanju koristnih snovi iz mešanih komunalnih odpadkov. V drugi fazi  ostaja po obdelavi za odlaganje le še 24 odstotkov vseh mešanih komunalnih odpadkov. Skoraj 80 odstotkov vseh komunalnih odpadkov, ustvarjenih v Pomurju in obdelanih v regijskem centru za ravnanje z odpadki, pa postane surovina za predelavo v nove izdelke ali za proizvodnjo energije.

Cilji projekta so čim več obdelanih in čim manj odloženih odpadkov, delovna mesta  (trenutno je v Ceropu zaposlenih 78 ljudi) in z optimalnim razvojem z zasedenimi zmogljivostmi tudi gospodarski vidik. Lani je bilo v center pripeljanih 30.000 ton odpadkov iz Pomurja oziroma trikrat manj kot pred tremi leti. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2015 ob 14:18 pucončarec gost

      zeleni rudnik? Vöne pa cejle dnejve, lejta...smeti na vročine ležijo, to nikomi ne škodi?

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.05.2015 ob 9:18 smrad gost

      Seveda najmenje škodi ten ka si napunijo žepe smrad pa ostane vaščanom in okolškim prebivalcem oni majo zlati rudnik ,ostali pa smrdeči rudnik

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.05.2015 ob 20:15 pucončarec gost

      Ja Cipota se ale nakapa pa Nemec tudi. Ne zavidim njin nič, ale ka gučijo naj tudi izpolnijo. Živela čista Slovenija z smetami :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.