https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Študentje Alma Mater bodo širili znanje prve pomoči

20.5.2015  

Študentje Alma Mater Europaea bodo v soboto, 23. maja, med 9.30 in 12. uro na Trgu kulture v okviru projekta za življenje širili znanje prve pomoči med laično populacijo.


Z dogodkom, ki se bo odvijal to soboto, 23. maja, želijo študentje Alma Mater Europaea – ECM, kjer se jih več kot 1000 izobražuje v študijskem programu zdravstvene nege in fizioterapije, opozoriti nase in laični populaciji približati in hkrati obnoviti znanje prve pomoči. Predstavili bodo nekaj nujnih stanj in primernih ukrepov, tako bodo skupaj s Splošno bolnišnico Murska Sobota, ki je hkrati njihova učna baza, predstavili osnovni postopek oživljanja z defibratorjem, osnovne prijeme prve pomoči, delili bodo zloženke s kratkimi napotki, kako ukrepati ob nesrečah, zbirali bodo tudi informativne prijave za brezplačne obnovitvene tečaje prve pomoči.

»Že tako smo študentje v Murski Soboti diskriminatorno obravnavani s strani države, saj v tem delu Slovenije, kljub temu, da nam je bilo večkrat obljubljeno, redni študij zdravstvene nege, zdravstvenih ved in fizioterapije ni mogoč,« je povedal predsednik tutorjev študentov Alma Mater Leon Šerbak. Z dogodkom, ki bo potekal v soboto, želijo svoje delo približati občanom.

Občina bo pomagala pri koncesiji

Na novinarski konferenci je študentom ponudil podporo tudi župan dr. Aleksander Jevšek, ki je izpostavil, da bo sam kot župan storil vse, da se položaj te ustanove izenači s podobnimi institucijami drugod po državi in se jim podeli koncesija. Alma Mater Europaea je po njegovem mnenju pomembna tudi v širšem smislu glede usklajenega razvoja regije, zato je že stopil v stik z ministrom mag. Dejanom Židanom, ki ga bo povezal z novo šolsko ministrico, da bodo skupaj razpravljali o prihodnosti naše regije in izkoristili vse možnosti, ki jih daje izmenjava visokošolskih programov.

Kot je dejala pomočnica direktorja SB Murska Sobota za zdravstveno nego Metka Lipič Baligač, v SB z veseljem pozdravljajo projekt, kajti pri obravnavi urgentnih stanj je po njenem mnenju najbolj pomemben tisti prvi stik, zato je osvežitev znanja zdravstvenih delavcev in osveščanje laičen javnosti velikega pomena. Direktor Vzajemne Roman Buzeti je pohvalil pripravljenost študentov, da brezplačno širijo svojo dejavnost, prav tako pa je opozorili na program Varuh zdravja, kjer se lahko vsak član Vzajemne popolnoma brezplačno poslužuje številnih zdravstvenih storitev. Prav tako je samoiniciativnost študentov pohvalil predavatelj Edvard Jakšič.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2015 ob 16:56 PFG gost

      Tako ja, samo se delajte nauroga! Na konci bo v vsaki vasi neki študijski center in kup študentov ki so totalno brez znanja. DRŽAVA PA NAJ FAJN FINANCEJRA!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2015 ob 20:20 aleššandro gost

      bog pomagi..

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2015 ob 20:48 rđave gost

      v Zdravstvenom domi mate v soboto 23.5.2015 dan odprtih vrat ,ge te meli profesionalno prikazano prvo pomouč nej tou sranje,ge vsake drugi študent nede znal osnovnih temeljnih postopkov oživljanja....v tou san prepričani

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2015 ob 21:30 vesoljec gost

      Ka te lidij na Zemlji stavlali, če je pa tan nendi odked smu prišli itak večnost.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.05.2015 ob 22:49 gost

      Lokalne volitve,celec neda komentirati

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.05.2015 ob 10:11 gost

      Vsaj nekaj pozitivnoga

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.05.2015 ob 12:30 nejc gost

      glavno ka se pa slikamo, vse mi je slabo ko vidim te magistre itd...

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.05.2015 ob 18:27 ženička gost

      zej resno vidim , da ste nekatere brez možganov, lakhko te srečni da se sploh take stvari še izvajajo, ker sem prepričana da vi ki pišete take komentare, se vam niti približno ne sanja o prvi pomoči in oživljanju, tako da bi vam to prišlo prav, ne pa da ste fouš ljudem ki so izobraženi in imajo znanje, ter so pripravljeni svoje znanje širiti z drugimi. Gospodu Jakšiču pa tako vsaka čast.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.