https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Trajnostno upravljanje z vodami med Muro in Dravo

Razkrižje, 27.05.2015 ob 11:30  

V torek, 26.5.2015, se je v dvorani kulturnega doma Razkrižje odvijala strokovna konferenca v okviru slovensko – hrvaškega projekta »Dobra voda za vse«. Na strokovni konferenci sta med drugim sodelovala tudi razkriški župan Stanko Ivanušič in Jurij Borko - župan občine Središče ob Dravi.


Območje Pomurja, Spodnjega Podravja in Međimurja povezujejo številne skupne geografske, kulturne, razvojne in okoljske značilnosti, predvsem pa geografska lega med porečji reke Mure in Drave. Za doseganje zadostne stopnje trajnostnega demografskega in gospodarskega razvoja obmejnega območja je med drugim potrebno zagotoviti ustrezno skupno trajnostno upravljanje z vodami, še posebej ustrezno zbiranje in čiščenje odpadnih voda in zaščita vodnih virov območja.

Projekt »Dobra voda za vse« se izvaja v okviru Evropskega teritorialnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2007-2013 in nagovarja predvsem štiri zaznane sklope problemov povezanih z vodami na čezmejnem območju:

  • reševanje vprašanja odpadnih komunalnih voda v razpršenih naseljih poselitve projektnega območja,
  • onesnaževanje voda zaradi intenzivnega kmetijstva in problem zagotavljanja zadostnih količin vode,
  • pomanjkanje transfera znanj in dobrih aplikativnih modelov varstvene rabe,
  • nezadostna informiranost in ozaveščenost prebivalcev, javnega sektorja in gospodarstva o pomenu in potencialih sonaravnega upravljanja z vodami.

Cilji projekta:

  • opredeliti tehnološko, ekološko in ekonomsko najustreznejši način odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na območjih razpršene poselitve,
  • s pomočjo ERM tehnologij z naravnimi sistemi in procesi zaščititi in obnoviti okolje ter tako zagotoviti trajnostno gospodarstvo, izboljšanje kakovosti vodnih virov in kmetijske pridelave ter preprečevanje suš,
  • povečati transfer znanja in dobrih praks med državama ter s pilotnimi ureditvami pokazali možnosti akcijskega pristopa doseganja varstvene rabe voda za trajnostno gospodarjenje,
  • povečati informiranost in ozaveščenost prebivalcev, javnega sektorja in gospodarstva o pomenu in potencialih sonaravnega upravljanja z vodami.

Z izdelavo skupne strategije zaščite vodnih virov in metodologije za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na območjih razpršene poselitve ter izdelavo projektne dokumentacije za izvedbo posameznih sistemov odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih vod za razpršena naselja ob pritokih reke Ščavnice, Mure in Drave se bodo ustvarili predpogoji za izgradnjo sistemov odvajanja in čiščenja odpadnih voda na ruralnem čezmejnem območju. Strategija zaščite vodnih virov in metodologija za odvajanje in čiščenje odpadnih voda na območjih razpršene poselitve bosta služila kot podlaga za izbor ekonomsko in ekološko najustreznejših tehnologij za odvajanje in čiščenje odpadnih voda tudi na drugih območjih s podobnimi demografskimi in geografskimi značilnostmi.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.