https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Gornjepetrovski učenci so si si prislužili nagradni ogled Hidroelektrarne Fala

11.06.2015 ob 9:00  

Družba SODO d.o.o. je letošnje leto dodatno nagradila finaliste natečaja Uresničujmo, z energijo varčujmo! Poleg namiznih računalnikov, ki jih je 14 udeleženim slovenskim OŠ podarilo podjetje SODO, so za kreativno premišljen prispevek k ozaveščenosti slovenskih gospodinjstev in posameznikov o varčni rabi električne energije, učenci prejeli tudi poučno-zabavne nagradne izlete. Učenci iz OŠ Gornji Petrovci so s kratkim filmom osvojili drugo mesto in si prislužili izlet z ogledom Hidroelektrarne Fala.

 

S kratkimi filmi je letos sodelovalo 14 osnovnih šol iz vse Slovenije, med njimi so drugo mesto zasedli učenci iz OŠ Gornji Petrovci. Kar 20 kratkih filmov je predstavljalo hudo konkurenco inovativnih idej mladostnikov, Učenci OŠ Gornji Petrovci so dosegli drugo mesto in si za nagrado ogledali enoto Dravskih elektrarn Maribor, Hidroelektrarno Fala. Hidroelektrarna Fala predstavlja dediščino dravske hidro energetike, ki danes posebno pozornost posveča ohranjanju tehniške in kulturne dediščine ter družbeno in okoljsko odgovornemu ravnanju z energijo, torej obnovljivimi, vodnimi viri. Gornjepetrovsku učenci so v svojem filmu predstavili kako pomembno je za naš planet, da varčujemo z energijo.

Z izpeljavo zadnjega nagradnega izleta se distribucijski operater električne energije SODO, d. o. o., že veseli novih izzivov in projektov, saj podjetje sledi ciljem Evropske Unije in Slovenije glede učinkovite rabe električne energije. »Če želimo preiti v nizkoogljično družbo, moramo k temu prispevati vsi. Z izobraževanjem otrok in ozaveščanjem gospodinjstev lahko povečamo energetsko učinkovitost porabe električne energije in tako pripomoremo tudi k zmanjševanju izpustov emisij CO2 in s tem povezanim trajnostnim razvojem našega okolja,« je ob že tretji izvedbi projekta povedal direktor družbe SODO mag. Matjaž Vodušek.

Cilj projekta družbe SODO d. o. o. »Uresničujmo, z energijo varčujmo!« je spodbuditi varčnejšo in učinkovitejšo rabo električne energije v Sloveniji. Aktiven pristop k spodbujanju smotrne rabe energetskih virov spodbuja tudi Evropska unija. Evropska komisija je v letu 2014 postavila še višje cilje za energijsko učinkovitost do 2030. Za področje energijske učinkovitosti do leta 2030 je postavila nove cilje, s katerimi predvideva zmanjšanje izpustov CO2 za 40 odstotkov glede na leto 1990, povečanje energijske učinkovitosti za 30 odstotkov ter povečanje obnovljivih virov na 27 odstotkov skupne rabe bruto končne energije. Cilj je, da do leta 2030 preidemo v nizko-ogljično družbo, ki pomeni trajnostno rast in posledično konkurenčnejše gospodarstvo. Želijo zagotoviti nove priložnosti za evropska podjetja, dostopnejšo ceno energije, manjši uvoz zemeljskega plina ter pozitiven vpliv na okolje.

Nagrajene kratke filme si lahko ogledate na http://www.uresnicujmo.si/video_natecaj.

Na spletni strani projekta www.uresnicujmo.si pa je na voljo tudi aplikacija za izračun prihrankov električne energije za naprave, ki jih najpogosteje uporabljamo v gospodinjstvu ter nasveti in ukrepi za varčevanje z električno energijo pri vsaki posamezni napravi. 

Foto: Sodo

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.