https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Projekt EKO DAN V VRTCU

29.05.2015 ob 13:17  

LEA Pomurje je v preteklih mesecih izvajala EKO DNI in sicer v okviru projekta »Osveščanje o obnovljivih virih energije«, sofinanciranega s strani Dravskih elektrarn Maribor d.o.o. in sicer v sklopu projekta "Modri Jan". Cilj projekta je bil aktivno vključevanje, animacija in izobraževanje otrok o okolju, v vrtcih, ter tako vsebino projekta posredovati do otrok. Pripravljena je bila tudi animacijska zloženka.

 

Podobne akcije/aktivnosti so izvajali že v preteklosti in v letošnjem letu so nadaljevali z izvedbo tovrstnih aktivnosti pod okriljem Dravskih elektrarn Maribor.  Kot energetska agencija se namreč ukvarjajo s promocijo obnovljivih virov energije, pospeševanjem energetske učinkovitosti in varovanjem naravnega okolja. V celotnem obdobju svojega delovanja spoznavajo, da je zelo pomembno z ozaveščanjem, predstavljanjem posameznih potencialov/virov, načinov izkoriščanja ter možnih pristopov pri varčevanju začeti pri najmlajših.

Potrebno jim je približati pojem obnovljivih virov in učinkovite rabe energije. Med ustvarjalno igro jih želijo na zanimiv in prepričljiv način seznaniti z prej omenjenimi pojmi ter spodbuditi, da se začnejo tudi sami čim prej obnašati energetsko skrbno in varčno in k temu pritegnejo tudi starše, stare starše, tete, strice, sosede.. Želimo da dovolj zgodaj spoznavajo, kaj in koliko lahko sami prispevajo in storijo za okolje.

Po začetni animaciji vseh vrtcev v Pomurju so se začela izvedbe »EKO DNI« v vrtcih, ki so izrazili interes za sodelovanje. V celotnem obdobju akcije so izvedli EKO DAN v 14-ih skupaj, kjer je bilo aktivno vključenih okrog 200 otrok, s tem, da je bilo posredno vključenih in seznanjenih s projektnimi aktivnostmi preko 500 oseb. Končna evalvacija projekta oz. izvedenih aktivnosti se osredotoča predvsem na veliko zainteresiranost vrtcev za sodelovanje v tovrstnih aktivnostih, kar pomeni, da bi aktivnosti varovanja okolja, ki vključujejo varčevanje z energiji in uporabo obnovljivih virov energije morali imeti v vseh vrtcih že vključeno. K temu govori tudi drugi argument same evalvacije, ki pa je velika zainteresiranost otrok za okoljske vsebine. Morebiti pripomore k temu tudi pestrost same podaje vsebine, vseeno pa se lahko zaključi, da gre za vsebine s katerimi otroci prihajajo v stik vsak dan ter so dovolj dovzetni za priučitev navad, kar se tiče varčevanja z energijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.