https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Maturitetni izdelki dijakov SPTŠ Murska Sobota

Murska Sobota, 26.06.2015 ob 12:00  

Mladi strojni tehniki zaključnih letnikov SPTŠ Murska Sobota so predstavili svoje maturitetne izdelke. V začetku šolskega leta so oblikovali ideje za izdelavo maturitetnih izdelkov in z njimi želeli dokazati svoje znanje in sposobnosti.

 

Od kolesa do žara, špica pa je letos Mobišank

Dijaki Mihael Bohinec, Blaž Kocbek, Žan Vukan in Damjan Baligač so izdelali Mobišank, po katerem povprašujejo iz cele Slovenije. Rok Antolin in Žan Kelenc sta izdelala kolo Lowrider. Neven Grah je izdelal zanimivo pripravo za pečenje, Martin Pintarič pa sečkalnik za veje. Leon Temlin se je lotil izdelave gibljive rokavice, Patricija Recek in Denis Ribič pa srednje temperaturnega Stirlingovrga motorja. Alen Slavič, Matjaž Škafar in Kristjan Šmelc pa so izdelali zračni motor.

S projektnim delom do večje samostojnosti in motiviranosti

Na SPTŠ se že desetletje ukvarjajo s projektnim delom, v katerem je nastalo že več zanimivih izdelkov. Sprva so v njem sodelovali učitelji, ki so svoje znanje prenesli na dijake, ki z raziskovalnimi nalogami zasedajo na različnih tekmovanjih odlična mesta. Motiviranost za učenje in delo dijakov spodbujajo s projektnim delom, kjer pride v osrednje samostojnost. Pogosto si temo projekta izberejo  dijaki sami. Učitelji opažajo, da je v tem primeru tudi več motovacije, rešitve pa so bistveno boljše. Pomembno je tudi timsko delo, kjer  dijaki iščejo rešitve skupno.

Dijaki so tako maturo izvedli v učni in še praktični izvedbo. Pri projektnem delu oziroma izdelavi konkretnega maturitetnega izdelka so uporabili znaje pridobljeno pri različnih predmetih.

Dijaki so sami poskrbeli tudi za financiranje

»Večina izdelkov je bila narejena na podlagi njihovih idej in rešitev. Nekateri imajo večjo uporabno vrednost, drugi pa so bolj dekorativne narave. Na dijake sem zelo ponosen. Nekateri so vložili v izdelek tudi po 400 ur dela, drugi manj. Vrednost vseh izdelkov je okrog 20 tisoč evrov. Večinoma so jih financirali sami z iskanjem sponzorskih sredstev. Nekateri so svoj izdelek že začeli tržiti, drugi imajo uporabno vrednost  in so namenjeni za domačo uporabo«, pravi mentor projektov Robert Balažic. 

Foto: SPTŠ Murska Sobota

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2015 ob 21:33 ni res gost

      Ta mobi šank je samo copy - paste, nemci ga poznajo že več kot desetleje, pa tudi slovencem je že poznan, tako da to ni nič novega http://ekosank.blogspot.com/ www.bierbike.de Ostalim dijakom pa seveda čestitke

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2015 ob 10:45 Je res gost

      Saj nihče ni trdil, da je Mobišank inovacija - Nemci ga poznajo več kot desetletje verjetno zato, ker so mogoče leta 1984 letovali na Madžarskem na Balatonu, kjer naj bi se prvi mobilni šank prvič pojavil, kar so dijaki SPTŠ med drugim tudi zapisali v spremnem besedilu. Ker pa zaenkrat še serijske izdelave takšnih šankov, ga pač vsakdo izdela po svoje. V Nemčiji nastopajo različni mobilni šanki predvsem v času Oktoberfesta, imajo pa ga različne pivovarne za reklamo. Tudi v Sloveniji Mobišank dijakov SPTŠ ni edini, vsaj še eden podoben obstaja na Primorskem. Dejstvo je, da je vsak mobilni šank drugačen, saj ne obstaja tipska izdelava, ampak gre za individualni pristop. Dijaki SPTŠ so ga izdelovali skoraj leto dni, zato so vložili ogromno svojega znanja in dela, lastnih idej in rešitev, denarja in časa. In koliko je meni znano, gre za edini doslej izdelani mobilni šank od leta 1984 naprej, ki bi ga izdelali srednješolci kot maturitetno nalogo, vse ostale naj bi naročila podjetja ali posamezniki predvsem v reklamne namene.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.