https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Skriti delček Mehike skozi oči Lendavčanke

10.07.2015 ob 14:30  

V soboški knjižnici je na ogled razstava Martine Žoldoš z naslovom »Le enkrat želim videti Acapulco«.


Lendavčanke Martine Žoldoš, živeče v mehiški Puebli, so se dotaknile žalostne usode tamkajšnjih številnih hišnih pomočnic, ki delajo tudi za dolar na dan. S serijo fotografij je želela družbo opozoriti na porazne razmere in bolečino, ki jo doživljajo te ženske.

Blišč in beda Mehike

Martina Žoldoš sedaj že dve leti in pol živi v Mehiki, natančneje v Puebli, ki se nahaja približno pol ure stran od mehiške prestolnice, kjer se je začela ukvarjati s fotografijo. Kot je dejala, je tam običajno, da imajo družine hišne pomočnice, vendar to niso premožne družine, so zgolj navadne družine s povprečnim prihodki. Po njenih besedah nobena od hišnih pomočnic ni odklonila sodelovanja, saj same želijo družbi povedati, kaj se jim dogaja, da bi se mogoče nekdo končno zavedal njihovega položaja.

»Slovenci imamo v povezavi z Mehiko magično predstavo o Majih, piramidah, lepih mestih, Karibskem morju, to pa je le del Mehike, ki do sem ne pride,« je še pojasnila avtorica. Fotografije bodo v knjižnici na ogled do 31. julija, potem jih Žoldoševa želi odnesti nazaj v Mehiko, da se razstava predstavi tam, kjer ta problem obstaja. S tem bo glas ponižanih žensk tudi slišan v širši družbi.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2015 ob 20:19 teo gost

      Pa kaj dela tam , če bi ji pa lahko bilo doma boljše ????Takoj domov in konec avanture , če ne pa naj ne jamra !!!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.07.2015 ob 6:47 pero gost

      Tou je vse JANŠA kriv tou je vse on zrihto.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2015 ob 21:30 gost

      Saj pa so v Lendavi imeli gospodje tudi svoje služabnike in pomočnike/ice. Za nekaj drobiža si bil kot hlapec. Kar pa je najbolj pomembno pri tem, da te dandanes sploh ne poznajo več.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.07.2015 ob 20:53 LFL gost

      pERO ALI JE TUDI janša KRIV KA SI TOTALNI BU MBAR JN DA BOŠ TO TUDI OSTAL

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.