https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Žetev po starem običaju na Stari Gori

Stara Gora, 13.07.2015 ob 13:00  

Ob znamenitem mlinu na veter na Stari gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici je v nedeljo, 12.julija, potekala tradicionalna, tokrat že 21. žetev zlatega klasa, ki so jo organizirali Prostovoljno gasilsko društvo Stara Gora, Društvo podeželskih žena in deklet Sv. Jurij ob Ščavnici in Enota za kmetijsko svetovanje Gornja Radgona.

Številni obiskovalci in tekmovalci so se na vroč nedeljski popoldan zbrali v senci starogorskih lip, ki rastejo ob znameniti cerkvi Svetega Duha na Stari Gori. Po tekmovanju se je prireditev nadaljevala z veselico ob zvokih ansambla Poet, manjkalo pa ni niti kmečkih dobrot iz krušnih peči, ki so jih pripravile članice DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici. Prireditev je tradicionalno popestril Franc Belšak, ki je na njivo pripeljal več kot 60 let staro mlatilnico, katero je poganjal še starejši traktor varšalovski.  

Najboljša žanjica je Zdenka Klobasa

Izmed devetih žanjic je 1. mesto pripadlo Zdenki Klobasa (DPŽ Gornja Radgona), na 2. mesto se je uvrstila Marta Klemenčič iz DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici, tretja pa je bila Jožica Žajdela (DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici). Tretje mesto je za las ušlo četrtouvrščeni Anici Tancoš iz DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici, 5.mesto pa je pripadlo prav tako že dolgoletni tekmovalki Mariji Filipič iz Društva gospodinj Juršinci.


Ekipno so 1. mesto zasedle domače žanjice (Marta Klemenčič, Jožica Žajdela, Anica Tancoš) iz DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici, drugouvrščene so bile žanjice (Marija Tanacek, Zdenka Klobasa,Simona Jančar) iz DPŽ Gornja Radgona, 3. mesto pa je pripadlo žanjicam (Marija Filipič, Katica Petrovič, Ana Zelenko) iz Društva gospodinj Juršinci.

Med kosci je tekmovalo šest ekip. Prvo mesto je pripadlo Društvu kmečkih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnici (Edi Leskovar), drugo Ekipi Drakovci (Ludvik Budja), tretje mesto si je priboril kosec iz Društva gospodinj Juršinci (Albert Horvat). Mesta za njimi pa so zasedli Peter Jančar iz Društva podeželskih žena Gornja Ragona, Ignac Gojkošek iz Društva gospodinj Draženci in Marjan Veberič in Turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici.

Ob koncu so se med sabo pomerili še župan in podžupan Občine Sv. Jurij Miroslav Petrovič in Ivan Fras, župan Občine Lovrenc na Pohorju Joško Manfreda in poslanec DZ RS Franc Breznik.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2015 ob 21:07 starec gost

      Uresničile su se naše besede iz mladosti: "Zdaj, ko smo mladi bi mogli biti fraj, da bi lahko uživali, delali bi pa, ko bi se navolili uživati." Eto prišli su tej časi, poglednite stari žnjeju in jesti pa piti pripraviju, mladi pa slikaju, igraju, skačeju, skratka uživaju kak trbej, delali du pa te, kak smu mij pravli, da du se navolili užijvati in da de se spluj delo za njij najšlo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.