https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zakon o malem delu: Pomurski študentski klubi so proti

17.01.2011 ob 0:19  

V pomurskih študentskih klubih se s predlaganim zakonom ne strinjajo, predvsem z njegovo obliko, kot tudi ne z načinom, s katerim so ga vsilili v sprejem.

David Belovič, predsednik Prleškega študentskega kluba (PŠK), meni, da je treba zadeve na področju študentskega dela urediti ter vzpostaviti enotno evidenco vpisa: "Težavo vidim med drugim v vključitvi v pokojninsko ter  zdravstveno zavarovanje, predvsem se tu ne strinjam pri plačevanju prispevkov za zdravstveno zavarovanje, saj smo vsi študenti že v osnovi obvezno zavarovani, sedaj pa bi plačevali še eno porcijo." 

Po njegovem mnenju je skrb vzbujajoča tudi konkurenca, saj bodo, tako Belovič, delodajalci v večini primerov raje najeli brezposelnega oz. upokojenca, saj ima ta dosti več delovnih izkušenj ter prostega časa kot pa študent v bolonjski reformi. Belovič nadaljuje: "Mislim, da se bo s to obliko zaposlovanja zmanjšalo redno zaposlovanje mladih, saj jih bodo delodajalci na splošnih mestih lahko zamenjali za druge male delavce in si tako prihranili nekaj dajatev, mladi in pa brezposelni pa bodo prikrajšani npr. pri kreditni sposobnosti. To obliko dela lahko opazimo v Nemčiji, kjer se delež malega dela povečuje in tako zmanjšuje redno zaposlovanje." 

Paller: Spremembe da, a ne na tak način 

V zadnjem času se veliko odločitev prelaga v roke ljudstva. Po tem, ko so poslanci v državnem zboru potrdili zakon o malem delu, imajo sedaj nasprotniki zakona 35 dni časa, da zberejo 40.000 podpisov (po zadnjih podatkih naj bi jih že zbrali 30.000), da bomo na referendumu odločali o usodi malega dela. V pomurskih študentskih klubih se zavzemajo za zbiranje podpisov, saj si želijo referendum. Peter Paller, predsednik Kluba študentov Lendava (KŠL), pravi, da podpirajo referendum zgolj zaradi tega, ker je zakon v tej obliki slab: "Spremembe bi morale bit na področju zaposlitve oziroma študentskega dela, ampak ne na ta način, kot si je to država zamislila." 


Kalamarjeva: Vsak študent naj se sam odloči 

V vseh klubih skušajo svoje člane obveščati o zbiranju podpisov, tako tudi v Klubu prekmurskih študentov (KPŠ). Mihaela Kalamar, predsednica KPŠ, pravi, da so člane obvestili preko svojih medijev (spletna stran, Facebook, elektronska pošta): "Naša dolžnost je, da med drugim tudi obveščamo svoje člane o aktualnem dogajanju na področju, ki zadeva študente. »Seveda pa se vsak študent odloči po svoji presoji in razmišljanju, ali bo s svojim podpisom podprl pobudo za razpis referenduma."

Zakon, ki naj bi začel veljati leta 2012, bo po mnenju ministrstva uredil razmerja na trgu dela. V začasna delovna razmerja bo tako vključil tudi brezposelne in upokojence. Študentje bodo lahko delali največ 720 ur na leto, zaslužili do 6.000 evrov, malo delo pa bo prineslo tudi 30-odstotno obdavčitev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. PREKMUREC
      17.01.2011 ob 10:08 PREKMUREC

      Študenti se končno prebujajo. Ne dajte se ka vas država nategne.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. 1igma
      17.01.2011 ob 10:21 1igma

      Tudi jaz imam kar nekaj delovnih let za sabo preko študentskega dela in sedaj, ko berem vse skup o tej spremembi zakona, moram povedati, da je to prva stvar, ki jo predlaga ta vlada , s katero se strinjam. Zakaj? Ker na račun nas študentov, so na veliko (beri OGROMNO) zaslužili študentski servisi, in kaj imamo mi od tega? NIČ, pa oni? RAZNE HOTELE, RESTAVRACIJE...... Zakaj še? Ker podjetja izkoriščajo študente , kot poceni delovno silo, za katero ni potrebno plačevati nobenih prispevkov a tisti , ki ste kdajkoli kjer delali dobro veste, da ste opravljali enako dobro in zahtevno, kot redni zaposleni, le da ste za to prejemali manjše plačilo. Zakaj še? Ker , če si študent in delaš preko štud.servisa te podjetje, spet zaradi manjših stroškov zadržuje dlje časa, tebi pa leta hitijo in na koncu ko doštudiraš, vzamejo drugega (ker je bolj poceni) ti pa ostaneš brez vsega (OK ISKUŠNJE -ZLATA VREDNE). Zakaj še? Zato ker če bi bil uveden ta zakon, bi podjetja začela redno zaposlovat ljudi.... a ni boljše da prejemate redno plačo imate pokojninsko zavarovanje in še ....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. PREKMUREC
      17.01.2011 ob 10:59 PREKMUREC

      1igma te kda si študejro pa delo prejk študentskoga servisa ti je pa pasalo tak? Sebičen egoist si. Glavno ka san ge lejko za drujge me pa ne briga.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. lepi
      17.01.2011 ob 13:22 lepi

      Malo delo veliko sr...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. 1igma
      17.01.2011 ob 15:14 1igma

      PREKMUREC-kda boš malo starejši ,boš razmo ka je bila poanta mojega pisanja. (si še poremajhen). Egoist pa nemren bite, ker še zmeraj delam preko študenta in se s tem več ne strinjam, ker vem da bi me v nasprotnem primeru doletela redna zaposlitev. Ena firma nede mejla 10 študentov najetih zaradi maloga dela, se prave, do ga redno zaposlili. Ge za razliko od tebej mislin za naprej, tij pa očitno za nazaj in samo sedanjost... eh.. škoda te je PREKMUREC .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.