https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljubljana je odločila, da pomurska avtocesta novih parkirišč še ne bo dobila

Murska Sobota, 21.01.2011 ob 6:17  

Nepričakovana odločitev nadzornega sveta Darsa, ki je namesto potrdila izvajalca del širitve avtocestnih parkirišč pri Murski Soboti, sprejela odločitev o prekinitvi postopka oddaje predmetnega javnega naročila, gradnjo prestavlja za še neznan čas.

Če bi obveljala izbira Darsa iz februarja lani, bi ob avtocestnem postajališču pri Murski Soboti danes že bilo dodatnih 90 parkirnih mest za tovora vozila na obeh straneh. Ker pa se to ni zgodilo, saj je SGP Pomgrad preko revizijskega postopka uspel dokazati, da ljubljanski SCT ne plačuje podizvajalcem, bi moralo kot drugi najugodnejši ponudnik posel dobiti največje pomursko gradbeno podjetje. A tudi to se ni zgodilo, saj je nadzorni svet Darsa namesto potrdil izvajalca, prekinil postopek oddaje predmetnega javnega naročila.

»Dars ni prejemnik proračunskih sredstev«

Razlog za to odločitev naj bi bil vsebinske narave, češ da "potrebe po zmogljivostih parkirišč presegajo potrebe, ki so bile ocenjene pred leti in da se bo zadevo ponovno preučilo." Pa so razlogi res vsebinski in ne finančne narave, glede na to, da je soglasje k gradnji dal tudi državni zbor s potrditvijo Letnega plana razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010? »Razlogi so vsebinski, dejstvo je namreč, da je potrebno poslovno upravičenost take investicije preučiti še zlasti skozi prizmo dodatnega zadolževanja družbe Dars, ki ni prejemnik proračunskih sredstev in investicije v novogradnje financira iz naslova zadolževanja, kredite pa odplačuje iz pobrane cestnine,« pojasnjuje Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje.

Nadaljnji postopki še niso dorečeni

To pomeni, da zgodba, ki se je pričela že leta 2008, najverjetneje ne bo zaključena niti v letošnjem letu, saj že zdaj terminski plan predvideval osem mesecev gradnje, zdaj pa bodo delali še dodatne analize. »Dopolnjena bo obstoječa projektna dokumentacija, ki bo osnova za izvedbo javnega naročila. Ni pa za zdaj sprejeta odločitev o terminu ponovitve tega javnega razpisa,« so nam o nadaljnjih postopkih sporočili z Darsa.

Parkirišče sredi prihodnjega leta – optimistična napoved ali pobožne želje?

Predvidevamo lahko, da bo dopolnjevanje obstoječe projektne dokumentacije trajalo vsaj nekaj mesecev, po ponovnem razpisu javnega naročila pa bo izvajalec izbran najhitreje v petih, šestih mesecih, ob predpostavki, da ne bo kateri od ponudnikov vložil revizijskega zahtevka. Če bi se naše napovedi uresničile, bi to pomenilo, da bo izvajalec morda izbran še v letošnjem letu, parkirišče pa bi bilo nato zgrajeno v drugi polovici prihodnjega leta.

Preberite tudi:

Pomgrad je izvisel, rdeča luč nadzornikov Darsa za parkirišča ob pomurski avtocesti

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.