https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Trenutno v Pomurju le prehladna obolenja, hujših vrst gripe zaenkrat ni

25.01.2011 ob 0:41  

V murskosoboški bolnišnici in zdravstvenem domu smo preverili, kakšno je trenutno zdravstveno stanje v Pomurju. Zdravniki opažajo porast akutnih okužb dihal, povečuje pa se tudi število obolelih za gripo. Za zdaj še ni opaženih hujših vrst grip.

V Splošni bolnišnici Murska Soboti pravijo, da se v zadnjem tedni ni oglasilo povečano število  pacientov zaradi virusnih obolenj in da so v tem času običajno prehladna obolenja v porastu. Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so nam sporočili, da v Pomurju narašča število obolelih za akutnimi okužbami dihal. K porastu teh okužb prispevajo za sezono običanji respiratorni virusi - predvsem RSV pri otrocih, povečuje pa se tudi število obolelih za gripo.

Hujših primerov gripe v Pomurju (še) ni

»V Sloveniji so potrdili kroženje treh virusov influence - povzročitelji gripe virus influence B in virus influence A (H3N2) ter virus influence A (H1N1) 2009 pandemski virus. Pričakujemo, da bo za večino tistih, ki se bodo okužili s pandemskim virusom, potek gripe lahek in brez zapletov,« pravi Edith Žižek iz zdravstvenega doma in dodaja, da pa pri kroničnih bolnikih, med katere sodijo stari ljudje, sladkorni bolniki, bolniki s srčnožilnimi boleznimi in oslabljeno imunostjo, nosečnicah, izrazito predebelih ljudeh obstaja možnost, da se bo gripa zapletla s pljučnico in bo potrebno zdravljenje v bolnici. Za zdaj v murskosoboški bolnišnici še ne niso opazili obolevnosti s hujšimi vrstami gripe in tudi še niso evidentirali nobenega primera.

Za preventivo moramo skrbeti za higiena in zdravje, najučinkovitejše pa je cepljenje

Iz regijske bolnišnice za ohranjanje zdravja, tudi v času prehladnih obolenj, priporočajo skrb za zdravo življenje, ustrezno prehrano in tudi cepljenje proti gripi, slednje priporočajo tudi v murskosoboškem zdravstvenem domu. Širjenje gripe in drugih virusnih okužb, ki se prenašajo preko izločkov dihal, lahko preprečimo z dobrimi higenskimi navadima, med katere sodi pogosto umivanje rok, kašljanje v rokav, metanje uporabljenih robčkov v koš in počitek v postelji, ko smo bolni.

Foto: www.sxc.hu

»Bolnik z akutno okužbo dihal naj ostane doma, nikakor naj ne obiskuje sorodnikov in prijateljev v bolnišnicah, domovih za starejše in v vseh okoljih, kjer lahko pride v stik z dojenčki,« še poudarjajo v zdravstvenem domu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.