https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ekonomska šola gostila evropsko poslanko Tanjo Fajon

Murska Sobota, 28.01.2011 ob 17:05  

Na Ekonomski šoli je v organizaciji Informacijske točke Evropske komisije Europe Direct Murska Sobota potekala okrogla miza na temo zaposlovanja in položaja tujih delavcev v Evropski uniji. Na njej je sodelovala tudi evropska poslanka mag. Tanja Fajon.

Na okrogli mizi, katere namen je bil predstaviti prednosti in slabosti, ki jih prinaša zaposlitev v drugi članici EU ter predvsem načine, kako se lotiti iskanja zaposlitve v tujini, se je uvodoma občinstvu predstavila evropska poslanka. Fajonova je sprva v Bruslju od leta 2001 delovala kot novinarka Televizije Slovenije, zadnje leto in pol pa je Evropskem parlamentu.

Fajonova meni, da je bil vstop Slovenije v Evropsko unijo prava poteza, saj se je nam s tem odprlo veliko novih priložnosti kot so na primer študij v tujini, odprava mej, itd.,  po njenem mnenju pa je ključnega pomena nameniti veliko pozornost znanju tujih jezikov. Poudarila je, da si želi, da bi bilo več žensk poslank v Evropskem parlamentu, saj jih je sedaj zgolj ena tretjina.

mag. Tanja Fajon

V nadaljevanju je predstavnici mreže Eures Mirica Zver predstavila bistvene naloge te mreže. Torej kako pomagajo iskalcem zaposlitve in delodajalcem. Dijakom na praktičen način prikazala uporabo spletne strani Eures in na kakšen način lahko pregledajo potrebe po delavcih v drugih članicah Evropske unije.

Tuji delavci imajo težave tudi v drugih državah Evropske unije in ne samo v Sloveniji
 
Osrednja tema okrogle mize pa so bile pravice in položaj tujih delavcev v Evropski uniji. Vodja Informacijske točke Evropske komisije Europe Direct Murska Sobota Dejan Bogdan je dejal, da je tematika aktualna tudi v Sloveniji, predvsem glede delavcev, ki so bili zaposleni v gradbeništvu. Ugotovili so, da se dejansko tuji delavci s podobnimi težavami srečujejo v večini članic Evropske unije, pri tem pa naletijo na veliko ovir kot so na primer slabi delovni pogoji, slabe plače, slab odnos delodajalcev, diskriminacija, kršitve pri sklepanju pogodb o zaposlitvi in podobno.

Dejan Bogdan

Največ se išče inženirje, medicinsko osebje, sezonske, kmetijske in gostinske delavce
 
Po izčrpanju tem na okrogli mizi so bila na vrsti vprašanja iz publike. Najbolj zanimiva so bila v zvezi s poklici in kakšne so potrebe po le teh v drugih državah Evropske unije. Mirica Zver je povedala, da so najbolj iskani poklici inženirji, medicinsko osebje, pa tudi sezonski, gostinski in kmetijski delavci ter turistični animatorji.

Dijake Ekonomske šole pa je seveda še zanimalo, kako pa je s poklici, za katere se sami izobražujejo. Kar se tiče potreb po ekonomistih Zverova pravi, da za iskanje službe v drugi članici EU moraš zelo dobro obvladati tuji jezik in zelo dobro poznati okolje v katero prihajaš, medtem ko za logistike trenutno ni nekega večjega povpraševanja, opaža pa, da se znanja s področja logistike vse bolj izpostavljajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.