https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dogodki za mlade v Lendavi resno ogroženi

Lendava, 20.07.2015 ob 0:00  

Po tem, ko je lendavska mladina, predvsem Klub študentov Lendava in Mladinski svet Lendava pred štirimi leti uspešno zagnala mladinsko-kulturni inkubator (MKI) Mansardo, ki je pred več kot letom dni prešel v zavod in ki vsa ta leta uspešno deluje in s pomočjo katere je mladina organizirala poletne dogodke, tako za mlado kot za staro, je celotni sklop dogodkov, ki se v Lendavi odvija že več let zapored, sedaj pod velikim vprašajem.


Po tem, ko je Klub Študentov Lendava v sodelovanju z zavodom Mansarda vsako leto uspešno organiziral poletne dogodke na ploščadi pred Mansardo, ki so se odvijali pod skupnim imenom »Summer in dö city« (Poletje v Lendavi), je ta sklop dogodkov od danes naprej pod velikim vprašajem. Težave seveda niso finančne narave, organizacijski in finančni okvir je namreč bil sklenjen že pred več kot mesecem dni, temveč prostorske.

Od Mansarde zahtevali odstranitev terase, odločitev bo vplivala na poletne dogodke

Po tem, ko sta tako zavod Mansarda kakor tudi Klub študentov Lendava dosegla ustni dogovor z najemniki hotela Elizabeta, da bodo ploščad lahko uporabljali nemoteno, kot so to lahko vsako leto (tudi s prejšnjimi najemniki), so ti besedo požrli in minulo soboto vodstvu Mansarde in Kluba študentov Lendava sporočili, da poletnih dogodkov tam ne bodo dovolili, kljub pozitivnemu dogovoru. Svoje besede so podkrepili z zahtevo, da tudi zavod Mansarda v roku enega dneva umakne svojo teraso z njihovega manjšega dela ploščadi, kar je tudi bilo storjeno.

Zakaj naenkrat takšna odločitev, ki bo vsekakor negativno vplivala na poletne dogodke, ni znano, saj so vsi v tamkajšnji soseščini do sedaj sodelovali več kot odlično –predvsem kar se tiče posojanja drage glasbene opreme ob dogodkih, ki so jih organizirali v in ob hotelu Elizabeta, mladina pa jim je glasbeno opremo vselej brezplačno izposojala. Mladina je sedaj v hitrem iskanju novega mesta za poletne dogodke, potrebno pa bo spremeniti tudi plakate in letake, kar pa seveda ne bo zastonj.

Attila Ftičar, predsednik Kluba študentov Lendava: »Novica, da nam ploščad pred hotelom Elizabeta, ki se je tudi minula leta uporabljala za dogodke lokalne skupnosti, predvsem mladih, kljub pozitivnemu dogovoru letos ne bo na voljo, je mene osebno in celotno našo organizacijo šokirala. Dejstvo je, da smo v Klubu študentov Lendava sami novi obrazi in da kakšnih večjih izkušenj pri tovrstni organizaciji dogodkov (še) nimamo, nam je menjevanje prizorišča pet pred dvanajsto v veliko breme. S tem se nam na nek način poruši tudi koncept prireditve. Sem globoko razočaran in najtežja naloga bo sedaj vnovična motivacija dobre ekipe, ne razumem pa tudi, kako nekomu (vodstvu hotela Elizabete) ni v interesu poletno dogajanje v našem majhnem mestu. Ekipa, ki dogodke pripravlja, je bila pripravljena pozabiti velik del njihovega prostega časa. Moja dolžnost sedaj je, da nagovorim organizacijsko ekipo da nas ta »majhna ovira« ne zmoti pri nadaljnjem delu. Upam, da bomo dogodke uspeli  izpeljati vsaj tako dobro kot so bili od samega začetka načrtovani.«

Peti Paller, direktor MKI Mansarde: »Do sedaj sem, pri vsakem novem najemniku hotela (v zadnjih letih se jih je menjalo namreč kar nekaj) bil do določene mere pazljiv in takšno možnost vedno vzel v obzir, a je na koncu vedno prevladal dogovor, ki je bil ustrezen obema stranema, predvsem najemnikom. Pri tokratnih najemnikih sem bil prepričan, da so drugačni od njihovih predhodnikov, saj so se k hotelu "spravili" na bistveno resnejši način. Med drugim smo se dogovorili, da lahko tako MKI Mansarda kakor tudi Klub študentov Lendava še dalje koristita ploščad v središču mesta (seveda pod določenimi pogoji, da gostov ne motimo, kar smo, roko na srce, tudi izpolnjevali) za teraso in razne dogodke.

Na takšen preobrat nisem računal niti približno, predvsem pa po tem, ko smo odlično sodelovali. Velikokrat sem s svojo ekipo tudi sam pomagal če so imeli kakšen tehnični problem (bodisi tehnične narave, v začetku veliko sem pomagal da so se lastniki spoznali z domačini, pri birokraciji, ali če so enostavno prišli kaki tuji gosti in so potrebovali nekoga, ki je vedel madžarsko).

Res je, da je v primeru kakšnega koncerta ali stand-up predstave na ploščadi nekoliko glasneje kot običajno, a vsak dogodek vodstvu hotela predhodno naznanimo, med drugim so nam tudi sami predlagali, da bodo takrat morebitni gosti prejeli sobe na drugi strani hotela. Mislim, da so tudi v drugih mestih po vsem svetu razni hoteli/hostli/moteli/strnjena naselja, izpostavljena večernemu dogajanju posebej sedaj v poletnih večerih, ampak izgleda, da je naš sosednji hotel vsak vikend poln bogatih eminnetnih gostov, ki si pač ne morejo privoščit galame do polnoči, saj tako naslednji dan ne bodo naspani in bodo težko sprejemali pozitivne odločitve v prid lendavsega gospodarsta... ali je pa v ozadju kak drug problem? Le kdo bi vedel?

Kot vidim je tudi nova ekipa KŠL, ki se je odločila, da popestri letošnje poletje v Lendavi nekoliko razočarana, saj sem imel občutek, da res delujejo ekipa in so se resnično potrudili pri realizaciji tega večjega in za naše mesto pomembnega projekta, ki se iz leta v leto bolj uveljavlja. Kot je znano za študente in nasploh za mlade, smo borbeni in se znajdemo v takšnih in različnih situacijah in mislim, da bodo rešili tudi to in da ne bodo dovolili, da so mladi zaradi nastalega stanja prikrašani med poletjem v Lendavi!«

Leon Novak, nadzorni svet MKI Mansarde: »Z globokim obžalovanjem sem minulo soboto prejel vest, da je potrebno teraso Mansarde, v katero smo vložili ne malo denarja in ogromno prostega časa pospraviti, še bolj pa sem bil razočaran, ko sem izvedel, da bo to vplivalo na poletne dogodke, predvsem na lokalno skupnost in ostale mlade, ki bodo prikrajšani za mnogo kakovostnega dogajanja, ki ga poleti v Lendavi kronično primanjkuje. Dejstvo je, da nas je vodstvo hotela grdo izigralo in z nami sklenilo dogovor s figo v žepu. Mladi smo ogromno pomagali vodstvu tega hotela, predvsem z brezplačno izposojo naše drage glasbene opreme (pri otvoritvah razstav in tudi na minulem poročnem sejmu , ki so ga organizirali pred hotelom, s prevajanjem pošte v slovenščino iz madžarščine ipd…), sedaj pa smo dobili nož v hrbet.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.