https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Povečano število izsiljevanj preko spletnih omrežij

20.07.2015 ob 18:15  

Policisti so letos prejeli več prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij (npr. Facebook, Ask.fm, Twitter, Instagram), katerih oškodovanci so najpogosteje mladoletne osebe.


Ker je sedaj čas poletnih počitnic, policija ocenjuje, da precej mladostnikov svoj prosti čas še nekoliko več, kot med šolskim letom, preživlja ob računalnikih, mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih. Glede na to, so pripravili priporočila, ki naj služi kot vodilo, da do takih primerov ne bi prihajalo.

Skupno vsem primerom je, da žrtev najprej potrdi "prijateljstvo" preko družabnega omrežja neznani osebi (običajno gre za atraktiven ženski lik ali moškega, ki se izdaja za mladoletnega vrstnika). Po potrditvi prijateljstva neznana oseba (lahko tudi izmišljena oseba z lažnim profilom) pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, da njuna vsa nadaljnja komunikacija poteka preko drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem preko storitev z video-komunikacijo (npr. Skype). V nekaj stikih se med žrtvijo in neznano osebo vzpostavi (lažno) zaupanje, nato pa neznanec/ka izkoristi informacije, ki jih je osebi dala žrtev in jo pripravi do tega, da pokaže svoje postavno telo (žrtev), v skrajnih primerih, ki smo jih obravnavali, pa tudi do neposrednega samozadovoljevanja pred spletno kamero. Neznanec/ka to početje mladoletne osebe posname in ji takoj zatem predvaja v njuni neposredni komunikaciji. Temu sledijo zahteve neznane osebe, ki od žrtve bodisi terja še več podobnih spolnih aktivnosti bodisi zahteva denar v zameno, da ne bodo goli posnetki žrtve objavljeni na spletu (forumi, portali, ki jih obiskujejo vrstniki žrtve) oziroma posredovani po e-pošti njegovim znancem, ali celo staršem.

V opisanem primeru, ko so žrtve mladoletne osebe, gre za kaznivo dejanje Prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva po 176. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do 8 let. Prav tako v kombinaciji s kaznivim dejanjem Izsiljevanja po 213. Členu KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora do 5 let, v posebej skrajnih primerih pa kazen zapora do 8 let. V primerih, ko so žrtve polnoletne osebe, pa poleg navedenega kaznivega dejanja Izsiljevanja po 213. Členu KZ-1, lahko pride tudi do kaznivega dejanja Neupravičenega slikovnega snemanja po 138. členu KZ-1, za katerega je predvidena denarna kazen ali kazen zapora do 1 leta. Za kazniva dejanja na škodo mladoletnih oseb je predviden pregon po uradni dolžnosti, medtem ko morajo odrasle žrtve kaznivo dejanje Neupravičenega slikovnega snemanja po 138. členu KZ-1 naznaniti v roku treh mesecev in podati predlog za pregon.

Žrtve teh dejanj so tako dečki, kot deklice, skupna točka teh dejanj pa je izkoriščanje zaupanja, nevednosti in naivnosti mladoletnih oseb, v nekaterih primerih pa tudi že polnoletnih oseb.

Policija svetuje:

- Uporabniki spleta, družabnih omrežij, klepetalnic, forumov se morajo zavedati pravil, s katerimi bodo obvarovali svojo zasebnost.

- Priporočljivo se je seznaniti z  nastavitvami zasebnosti, ki jih upravljavci družabnih omrežij nudijo in jih tudi nastavili tako, da bo njihova zasebnost varovana. Mnogi ponudniki večkrat spreminjajo nastavitve, ki omogočajo zasebnost, zato je priporočljivo sprotno preverjati te nastavitve.

- Uporabniki se naj seznanijo z možnostmi prijave nadlegovanj upravljavcu družabnih omrežij ali mikroblogerskih platform ter z možnostjo in načinom blokiranja neželenih stikov.

- Večji nabor t. i. "prijateljev", kontaktov, kot jih uporabnik ima, večji je razlog za varovanje zasebnosti. Že zlasti, v primerih, ko so med njimi osebe, ki jih uporabnik osebno ne pozna.

- Uporabniki naj o sebi ali drugih ne dajejo nobenih osebnih podatkov, niti naj ne objavljajo svojih ali drugih fotografij.

- Komunikacijo, ki se prične na način kot je opisan za konkretne primere, je priporočljivo prekiniti, stik pa blokirati (tudi, ko že pride do izsiljevanj).

- Spletna kamera  naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena.

- Staršem svetujejo odgovorno ravnanje z napravami, ki omogočajo njihovim otrokom obiskovanje svetovnega spleta.

- Starši in skrbniki naj otroke podučijo o varni rabi interneta. Skupaj naj raziskujejo, se učijo ter pridobivajo izkušnje.

- V kolikor je vaš bližnji žrtev opisanega dejanja, ga ne obsojajte, marveč mu prisluhnite in pomagajte

Policija predlaga, da se prijave poda na najbližji policijski postaji. Pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij (svojih ali drugih) mora uporabnik dobro premisliti, namreč kar je enkrat objavljeno na svetovnem spletu, je praktično nemogoče izbrisati. Zato ravnajte odgovorno in varno pri uporabi svetovnega spleta.

Še več dodatnih informacij o varni rabi interneta lahko vsi uporabniki (starši, skrbniki, mladoletne osebe) najdejo tudi na spletnih straneh Centra za varnejši internet - http://safe.si/, ki združuje strokovnjake iz različnih področij.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.