https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Porabju odprli slovensko vzorčno kmetijo

24.07.2015 ob 9:00  

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v sredo, 22. julija 2015 skupaj z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom odprl slovensko vzorčno kmetijo v Porabju.


Kmetija je skupen projekt Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in je izrednega pomena za slovensko narodno skupnost na Madžarskem, saj predstavlja osrednji center namenjen druženju, izobraževanju in vzpodbujanju kmetijskih dejavnosti v Porabju na Madžarskem, sta izpostavila oba ministra. 

Ob tej priložnosti je minister Žmavc poudaril, da Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu svojo aktivnost pri ohranjanju in razvoju slovenske narodnostne identitete zunaj meja RS razume tudi kot prispevek h krepitvi slovenskega gospodarstva. Posebna pozornost je namenjena gospodarskemu povezovanju med matico in slovensko skupnostjo, manjšino na drugi strani meje. In pri Slovenski vzorčni kmetiji gre ravno za to.Tu gre za krepitev kmetijstva v povezavi s turizmom, torej tiste panoge, ki je že od nekdaj prisotna na tem področju in obenem pomeni njegovo nadaljnjo perspektivo. 
V nadaljevanju je minister izrazil prepričanje, da bo ta kmetija pripomogla k še večji turistični prepoznavnosti regije navzven, s tem pa tudi  h krepitvi skupnosti, ki živi na tem območju, torej h krepitvi slovenstva v Porabju. 

Slovenska vzorčna kmetija je eden izmed štirih pomembnih projektov v zamejstvu, ki jih je oz. jih bo Vlada RS v letu 2015 uspešno zaključila. Vsi skupaj imajo velik pomen za nadaljnji uspešen razvoj slovenske skupnosti v zamejstvu. Ob Slovenski vzorčni kmetiji so to še Tržaško knjižno središče v Trstu, Slovenska glasbena šola v Celovcu in Slovenski dom Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki. 

»Današnjo otvoritev razumem kot zaključek prvega dela projekta. Verjamem, da bo tudi nadaljevanje projekta – delovanje kmetije – prav tako uspešno, kot je bila izvedba prvega dela, za kar bo skrbela ekipa Razvojne agencije Slovenska krajina, ki je vključena v ta projekt od samega začetka«, je ob koncu dejal minister Žmavc. In ob tem se zahvalil in čestital vsem, ki so ta projekt Slovenska vzorčna kmetija podpirali, v njega verjeli ali pri njem sodelovali. 

Foto: uszs.gov.si

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2015 ob 9:55 Strejla gost

      Slovensko kmtijstvo pospešeno propada, Židan pa se še samo slika okoli ali ukvarja z Erjavcem.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.07.2015 ob 10:48 gost

      Pa je dnevnica spadnola..

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.07.2015 ob 11:06 Radeba gost

      Bravo slovensko mtijstvo! http://radeba.manifo.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.07.2015 ob 11:39 gost

      Napijsali bi lejko vsaj v keri vasi je tou. Porabje je velko ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.07.2015 ob 12:03 harl gost

      tako je ! tile naši ministri , so samo še za slikanje! kaj bojo oni pospeševali ???? KRAJO ??? sramota na celi črti !!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.07.2015 ob 12:26 Goričanec gost

      ......na Gornjom Seniki stogij ta kmečka "vila", z avguston do gesti tüj meli, koa se pa tijče ministrof "no koment" lejpe dneve želejn

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.07.2015 ob 20:08 -krmača gost

      Mi krmimo narodnostne manjšine (italijansko pa madžarsko), pa to tako, da ne vejo, na kakšen način naj peneze ta sfučkajo. Mi krmimo tudi naše sonarodnjake za mejo (v Porabju itak, na Koroškem pa še v Italiji, pa v Argentini, Avstraliji, braziliji, Kanadi,........)! Mi sami pa - lačni! Kako dolgo še?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.