https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Rakičan, Negova in Zgornje Konjišče najlepši izletniški kraji Pomurja

24.07.2015 ob 11:30  

Pomurska turistična zveza je v sklopu ocenjevanja Moja dežela lepa in gostoljubna pod okriljem Turistične zveze Slovenije, tudi v letošnjem letu izvedla ocenjevanje izletniških krajev na regijski ravni. Izbrala je tri izletniške kraje, ki jih bodo ocenjevali na nacionalnem nivoju. Izbrani kraji so Zgornje Konjišče (Občina Apače), Negova (Občina Gornja Radgona) in Rakičan (Mestna občina Murska Sobota).


Ocenjevanje Moja dežela lepa in gostoljubna se izvaja vsako leto, regijski koordinatorji poskrbijo za ocenjevanje na regijsko ravni, tako je v Pomurju za to zadolžena Pomurska turistična zveza, ki pokriva največ občin med vsemi koordinatorji v Sloveniji. Izbrani kraji so nato ocenjeni še s strani nacionalne komisije, ki izbire najlepše izletniške kraje, mesta na državni ravni. V lanskem letu je tako kot najlepši izletniški kraj bil najprej izbran na regijski ravni, kraj Velika Polana, kar je omogočilo, da so ga ocenjevali tudi na nacionalni ravni in ga izbrali za najlepši izletniški kraj Slovenije. S tem se je omogočilo, da sodeluje na evropskem tekmovanju Entente Florale, kjer je Velika Polana prejela zlato priznanje za urejenost kraja in celovit pristop k urejanju kraja.

Poleg že uveljavljenega ocenjevanja, ki jih izvajajo regijski koordinatorji, ki so izbrali za najlepše pomurske izletniške kraje Zgornje Konjišče, Negovo in Rakičan, je v letošnjem letu Turistična zveza Slovenija uvedla tudi spletno glasovanje za najlepši in najbolj gostoljuben izletniški kraj in mesto. Med manjšimi mesti sta sodelovali Apače in Ljutomer. Med izletniškimi kraji pa Dobrovnik (Bukovniško jezero), Stara gora (Sveti Jurij ob Ščavnici), Jeruzalem in Razkriški kot ter Bogojina. Posredovane predloge s strani občin je obravnavala posebna komisija in na podlagi strokovnih meril izbrala kandidate, ki so se uvrstili naprej na spletno glasovanje. Mnenje komisije in število glasov s spletnega glasovanja je merilo za uvrstitev kandidatov na državno tekmovanje. Državno ocenjevanje se izvaja v poletnih mesecih, končni rezultati pa bodo znani na zaključni prireditvi Moja dežela lepa in gostoljubna v mesecu oktobru.

Letošnji kraji, ki jih je izbrala komisija Pomurske turistične zveze, so zanimive izletniške točke, ki zadnja leta beležijo vedno več obiskovalcev in nudijo zanimivo ponudbo obiskovalcem. Pri ocenjevanju izletniških krajev je komisija na podlagi ocenjevalne pole Turistične zveze Slovenije in splošnega vtisa, ki ga je dal celoten kraj, ocenjevala naslednja področja: urejenost in varovanje naravnih in kulturnih elementov (dediščine) v naselju, urejenost turistične infrastrukture, urejenost objektov komunalne infrastrukture, ekološko animiranje krajanov in kulturno ponudbo kraja.

Urejenost kraja je prvi stik obiskovalca z okoljem, zato je še toliko bolj pomembno, da se tudi na tem področju spodbuja tekmovalni duh, kar je tudi namen tega ocenjevanja. Na Pomurski turistični zvezi opažajo, da se v določenih krajih tega zavedajo, še vedno pa opažajo, da so včasih malenkosti tiste, ki so moteče (nepokošena trava, neurejenost okoli določenih stavb). Pomembno je tudi, da se domačini zavedajo svoje vloge pri urejenosti in v kolikšni meri lahko sami prispevajo k urejenosti svojega kraja, že s tem, da poskrbijo za urejen dovoz, dvorišče, vrt – vse v mejah svojih zmožnosti. Urejanje okolja ni enkratno dejanje, temveč neprestana skrb za to, da sebi in drugim omogočimo kakovostnejše bivanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.