https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Apače: investitorja ne čakamo, ampak ga intenzivno iščemo

30.07.2015 ob 7:00  

Občina Apače je lastnik edinstvene destinacije v Zgornjem Konjišču, za katero si želijo, da bi kot edinstvena v regiji ponujala trajnostni glamurozni turizem, slovela po intimnem in udobnem tipu namestitev ter posebnih prostorih za doživetje narave.

V ta namen so zasnovali projekt razvoja krovne turistične zgodbe, ki bo služila za razvoj destinacijske znamke in služila kot okvir za inovacijo razvoja nove trajnostne turistične destinacije Natura Mistika Eco Resort.

Projekt so zasnovali v sodelovanju s podjetjem Lushna d.o.o.

Projekt so na pobudo Občine Apače kot strokovnjaki za tovrstni turizem zasnovali skupaj z arhitekturnim birojem Superform in krajinskim arhitektom Zašem Brezarjem v podjetju Lushna d.o.o. Na podlagi prostorskih, programskih in marketinških raziskav so predlagali zgodbo, turističen program in organizacijo, arhitekturno zasnovo in posledično specifično turistično ponudbo, ki omogoča vračilo investicije v treh do petih letih. Za sodelovanje s podjetjem Lushna d.o.o. so se odločili, ker je eno redkih podjetij, ki celostno in zvezno pristopa k razvoju turističnih destinacij tako na področju marketinga, programa, poslovne in investicijske logike kot tudi arhitekture sodobnih sonaravnih turističnih destinacij. Avtorja arhitekture bivalnih enot Lushna villa massiv sta Marjeta Fendre in Peter Ličen.

Investicija je ocenjena na 1.6 milijonov evrov

Vsa zemljišča, na katerih bi uredili resort, so v lasti Občine Apače in jih bodo investitorju dali v dolgoročni najem (0,12 EUR na m2/letno). Celotna investicija z nakupom parcel, izgradnjo celotnega resorta z 21 glamping vilami vključno s servisnimi objekti, opremo in inventarjem je ocenjena na 1.600.000,00 eur. V ceno je vključena tudi zunanja ureditev, povračilo investicije pa je predvideno v v zelo kratkem času in sicer v roku 2.5 do 7 let. Od investitorja pričakujejo, da bo znal ob sožitju mistične narave in prepletom udobja ustvariti sonaraven turizem okolja reke Mure in Nature 2000:

  • bivanje v glamuroznih lesenih hišicah v povezavi z naravo;

  • kulinarika destinacije (zajtrki, večerje)

  • povezovanje s turističnimi kmetijami in njihovimi izdelki (prodaja spominkov)

  • relaksacija v savnah in različnih masažah;

  • povezovanje s specifično prepoznavno naravo (vključno z jezeri)

  • kulturna dediščina (pletenje košar, izdelki iz buč..)

  • športne in rekreacijske atrakcije (kolesarjenje, pohodništvo, tek, strelstvo, ribolov…)

  • kulinarične zanimivosti (čemaž, buče, bučno olje, med, prazniki, sejmi…)

  • odlična skrb za gosta-kadri in storitve;

  • dogodki (prazniki, sejmi, kulturni dogodki v povezovanju z lokalnim prebivalstvom, turističnimi kmetijami;

  • povezovanje pod skupno tržno znamko Občine Apače in sosednjih občin.

Na Občino Apače smo se obrnili s par vprašanji, na katera so nam prijazno odgovorili.

Iz razpisa je razvidno, da je celoten projekt že zasnovan, potrebujete samo še investitorja. Zapisano je, da bi se slednjemu dalo zemljišče v dolgoročni najem – a to pomeni da bi v primeru, da najdete investitorja in z njim podpišete pogodbo, on dobil zemljišče v dolgoročni najem, Občina pa bi z vloženim denarjem uresničila zasnovan projekt ter poskrbela za kulinariko, športne in rekreacijske atrakcije, razne dogodke itd.... Ali bi za vse poskrbel sam investitor?

Zemljišče dajemo v dolgoročni najem investitorju, ki bi slednje izvedel in izvajal predlagane programe.

Kaj bi investitor z vložitvijo denarja imel od tega projekta, razen da se mu vložena sredstva povrnejo v 2.5 -7 letih?

ROI (retutn of investment) je kazalec ki kaže na razmerje med vloženim denarjem in zaslužkom - dobičkom, ki ga vloženi denar prinese. ROI je pokazatelj donosnosti investicije. Življenska doba destinacije je seveda lahko oziroma je praviloma daljša. Podrobneje: http://obcina-apace.si/download/Vizija%20destinacije.pdf

Kaj se zgodi v primeru, če bi bili stroški uresničitve projekta višji?

Če je projekt pravilno izpeljan končna investicija ne odstopa več kot +- 10%: Na nivoju zasnove je izvedena ocena investicije. Natančnejša višina se bo oblikovala v nadaljevanju projekta. Projekt je zasnovan tako, da je njegov obseg - investicija optimalen za poslovanje tovrstne destinacije, primeren za to vrsto turizma in tako maksimalno izkorišča potencial ožje in širše lokacije.

Kaj se zgodi v primeru, da se vložen denar ne povrne v sedmih letih? Ima morebitni investitor kakšno bančno garancijo?

Garancija za uspešnost projekta je celovito in dobro načrtovanje projekta in kvaliteten management destinacije. Investitor seveda lahko, če želi, svojo investicijo tudi zavaruje.

Kaj bi se zgodilo, če bi investitor (ki bi bil pripravljen vložiti 1.6 milijona evrov ali več v zemljišče in razvoj) želel zasnovani projekt v določenih delih spremeniti?

Trenutno je izvedena zasnova projekta s katero je preverjen in izpostavljen potencial destinacije glede na lokalne naravne, gospodarske in kulturne danosti ter globalne trende v turizmu. S to atraktivno zasnovo iščemo specifičnega investitorja, ki bo v tem projektu prepoznal potencial in bi ga skupaj razvili do končne oblike.

Kako dolgo ste pripravljeni čakati na primernega investitorja in v kolikšnem času bi se resort izgradil?

Zainteresiranega investitorja ne čakamo, vendar smo ga skupaj z podjetjem Lushna d.o.o. začeli intenzivno iskati. Medijske objave in tiskovna konferenca so samo ene od aktivnosti s katerimi predstavljamo potencial Zgornjega konjišča in Apač.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.