https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nocoj bo nebo osvetlil meteorski dež Perzeidov

12.08.2015 ob 12:00  

Roj Perzeidov bo letos dosegel vrhunec v noči z 12. na 13. avgust, ko jih boste lahko našteli tudi 75 na uro.


Kot je že v navadi, nam začetek meseca avgusta prinaša vrhunec meteorskega roja Perzeidov . Letos je opazovanje zelo ugodno, saj v  v tem času nastopi tudi mlaj, prazna luna, ki ne bo motila pogleda na nebo in s svojo svetlobo “preglasila” šibkejših utrinkov.

Vsako leto med 14. julijem in 24. avgustom Zemlja preseka pot kometa Swift-Tuttle, ki na vsakih 133 let napravi krog okrog Sonca in pri tem za seboj pušča “smeti” v obliki večjih ali manjših koščkov materiala. Delci, stari več kot 1000 let, so sestavljeni iz ledu in prahu in v Zemljini atmosferi zagorijo in naredijo čudovito predstavo.  

Perzeidi so meteorji, ki pripadajo vsakoletnemu meteorskemu roju. Ta meteorski roj so opazovala že stara ljudstva, v Evropi so ga nekdaj imenovali »solze svetega Lovrenca«. Radiant perzeidov, tako imenujejo točko, od koder navidezno prihajajo utrinki, se nahaja v ozvezdju Perzeja. Če boste te dni gledali v nebo in šteli utrinke, boste imeli občutek, da vsi prihajajo iz istega konca.

Foto: sl.wikipedia.org

Septembra bo glavno vlogo imela luna

Če bo tokrat luna predstavo prepustila zvezdam, bo septembra to drugače. 28. Septembra bomo lahko opazovali popolni lunin mrk, ki bo viden v Severni in Južni Ameriki, Evropi in Zahodni Aziji, ter delih Afrike. Mrk bo zelo dobro viden tudi pri nas, začel se bo ob 2.11 in zaključil ob 6.27. To bo četrti in hkrati zadnji mrk v tetradi, seriji štirih zaporednih luninih mrkov v letih 2014 in 2015.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2015 ob 17:23 gost gost

      Pa ka ste šteli s ten člankon povedati, sami ne vejte pa še kak je napijsani, ojoj..

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.