https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Domoljubnost v Črenšovcih izkazali tudi na občinski proslavi

Črenšovci, 17.08.2015 ob 9:00  

Sinoči so z osrednjo občinsko proslavo zaključili tridnevni niz domoljubnih prireditev v počastitev praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Po položitvi venca pred spomenikom Jožefu Kleklu st. pred občinsko stavbo in spominskem kolesarjenju do branikov slovenstva v občini so domoljublje izrazili tudi na občinski proslavi, ki so jo pripravili člani KTD Črenšovci. Zbranim so s pesmijo, recitali in dramskim vložkom ljubezen do Prekmurja in domovine priklicali Romana Glavač, Domen Zver, Andrej Tibaut in Ljudske pevke upokojenke, v slavnostnem nagovoru pa jih je nagovorila predsednica KTD Črenšovci Andreja Sever.

V svojem nagovoru je izpostavila pomen tistih, ki ljubezen do domovine čutijo in izkazujejo danes, to je tistih, ki vedno znova ohranjajo kulturo, zgodovino, jezik, običaje in obeležujejo državne praznike ter s tem pričajo, da so ponosni Slovenci. Pri tem je izpostavila uspeh akcije, ki so jo izvedli v sodelovanju s Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci in vaškimi odbori v občini »Küpin in izobesim slovensko zastavo«. V okviru akcije je 58 gospodinjstev v občini kupilo slovensko zastavo, ki jo bodo ob državnih praznikih izobesili na svojih domovih.

Letošnja akcija se je zaključila v petek, ko so naročnikom izročili zastave. Kot je pojasnila Sevrova, so na petkovi prireditvi, ko so razdelili zastave, dekleta nosila napise vasi, iz katerih so bili naročniki zastav: »Dobro je, da se scenska postavitev posamezne prireditve pravilno razume. In dobro bi bilo, ko bi zmogli v domoljubnih prireditvah, ki so bile izvedene na visoki ravni, najti dobro,« je pojasnila, in nadaljevala: »Žal je v naravi človeka vse prevečkrat v ospredju potreba, da išče slabo. Slabo v dobrem,« je povzela svoje mišljenje na kritike, ki so jih snovalci prireditev največkrat deležni in ki so bile v občini Črenšovci in na spletnih portalih v zadnjih dneh še posebej glasne.

V nadaljevanju se je spomnila mnogih srčnih ljudi, od članov društev do krajanov, ki so del dobrega, torej tistih, ki prireditve pripravljajo, kot tudi tistih, ki se jih udeležujejo: »To so tisti, ki se upajo izpostaviti. Ki upajo biti posamezniki z imenom in priimkom. Čeprav se zavedajo, da so prav zaradi te izpostavljenosti z imenom in priimkom ranljivi in ogroženi s strani tistih, ki na različnih omrežjih in spletnih portalih upajo glasno govoriti le za masko, za psevdonimi, vzdevki.« Slednje je izzvala, da tudi sami v prihodnje sodelujejo pri pripravi prireditev in akcij, ki v ljudeh krepijo dobro.

Na domoljubno obarvani prireditvi je župan Občine Črenšovci Anton Törnar podelil priznanja letošnjima zlatima maturantoma poklicne mature. Največ znanja med mladimi občani sta na letošnjem preizkusu pokazala Primož Raščan in Matjaž Škafar.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.