https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pahor si želi, da bi se včerajšnji praznik enako praznovali po vsej državi

18.08.2015 ob 12:00  

Ob včerajšnjem državnem prazniku, združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno pripravil dan odprtih vrat.


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je vsem državljankam in državljanom, doma in po svetu, je čestital za praznik z željo, da bi se enako praznoval po vsej državi. »Želim si, da bi tako Primorci slavili prekmurski praznik, kot Prekmurci praznik Vrnitve Primorske k matični domovini,« je povedal predsednik republike in posebej izpostavil pomen praznovanja 25. obletnice naše suverenosti, ki ga bomo praznovali prihodnje leto. »Želim si, da bi četrt stoletja razglasitve samostojne države praznovali kot en zrel narod,« je izrazil predsednik Pahor in svojo misel sklenil s prošnjo vsem, da poskrbimo, da mladim, ki bodo doživeli naslednje stoletje, zapustimo boljšo dediščino, kot smo jo dobili od naših staršev.

 

Med častnimi gosti je bil tudi evangeličanski škof Geza Filo, ki se je predsedniku zahvalil za priložnost, da je danes, kot ponosen Prekmurec, na praznovanju prav v predsedniški palači. Ob tem je spomnil na besede, ki so bile izrečene ob združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: "Ljubimo, ne sovražimo." Zbrane pa je nagovoril tudi podžupan Mestne občine Murska Sobota Zoran Hoblaj, ki se je Pahorju zahvalil za petkovo udeležbo na proslavi v Murski Soboti in tudi za današnji sprejem.

Mešani pevski zbor Cantate iz Murske Sobote je za to priložnost pripravil poseben kulturni program v prekmurskem narečju in s prekmursko pesmijo tako obeležil praznik, ki je posvečen ne le Prekmurju in Prekmurcem, temveč vsem državljankam in državljanom Slovenije.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.