https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

KUD Goričko Gornji Petrovci se je udeležil prireditve »Na gaudi se dobimo«

20.08.2015 ob 15:15  

KUD Goričko Gornji Petrovci se je udeležil zaključne prireditve »Na gaudi se dobimo« 60. Turističnega tedna v Črni na Koroškem, katere glavni organizator je FS KD Gozdar v sodelovanju z Občino Črna ter Zvezo kulturnih društev Črna.


Na prireditvi je sodelovalo 8 folklornih skupin iz različnih koncev Slovenije; FS KD Gozdar Črna na Koroškem, KUD Goričko Gornji Petrovci, Folklorna skupina Blaž Jurko Razbor, Folklorno društvo Ivan Laharnar Planota, Folklorna skupina Nasmeh, Kulturno društvo Svoboda center - folklorna skupina Trbovlje, Šaleško folklorno društvo Koleda in KUD JÓZSEF ATTILA MOTVARJEVCI - JÓZSEF ATTILA ME SZENTLÁSZLÓ.

Večina folkloristk in folkloristov je v Črno prispela že v dopoldanskih urah, z zanimanjem so si ogledali krajevne znamenitosti, med drugimi tudi Etnološki muzej ter Olimpijsko zbirko, ki se nahajata v samem centru Črne. V zgodnjih popoldanskih urah je sledil sprejem ter pogostitev vseh 180 udeležencev pri županji Občine Črna na Koroškem mag. Romani Lesjak, nato povorka po vasi in predstavitev skupin s pesmijo in plesom v dvorani kulturnega doma, kjer je bilo poskrbljeno tudi za dobro voljo in smeh, saj so člani KUD Goričko pripravili zelo zabaven skeč, v katerem ni manjkalo prigod iz šolskih klopi.

KUD Goričko Gornji Petrovci aktivno deluje v današnji sestavi že 21 let. V društvu je danes kar 29 članov, ki pa vsi plešejo predvsem goričke svatovske plese in s tem ohranjajo kulturno dediščino svojega kraja. Že vrsto let deluje znotraj društva tudi gledališka skupina, ki šteje 13 članov in uprizarjajo zabavne skeče avtorja in režiserja ter člana društva,  Aleksandra Ružiča. Članice in člani KUD Goričko pa so se tokrat odločili, da ne bodo plesali, ampak so nas spravili v dobro voljo s skečem. Saj ne le da v društvo odlično plešejo, kar so nam dokazali že pred leti, ko so prav tako v avgustu nastopili pri nas v Črni, pač pa znajo občinstvo tudi dobro nasmejati. Na odru so predstavili eno šolsko uro, pri kateri naj bi se učili o pesniku Francetu Prešernu, a učenci so mislili na vse drugo in prihajalo je do zabavnih situacij.

Še pred njimi smo se predstavili domačini, Folklorna skupina KD Gozdar. Domačinom so se s spletom štajerskih plesov predstavili tudi folkloristi FS Blaž Jurko Razbor. Za zelo dobro vzdušje so poskrbele tudi članice Folklorne skupine Nasmeh, ki so pritegnile marsikakšen pogled mimoidočih, predvsem moških, saj v skupini plešejo same ženske. Predstavila se je tudi Folklorna skupine iz Trbovelj, ki deluje že 27 leto. Velik aplavz pa so poželi predstavnikiKulturnega društva József Attila, ki so zaplesali Madžarske plese. Kot zadnjo se je predstaviloŠaleško folklorno društvo Koleda iz Velenja, ki že 44 let predstavlja slovensko ljudsko izročilo doma in po svetu.

Za konec prireditve je sledila še podelitev priznanj in daril vsem sodelujočim ter večerja in druženje ob dobri glasbi in petju vse tja do poznih večernih ur. Razšli smo se dobre volje, polni lepih spominov ter tudi ta dan stkali veliko novih prijateljskih vezi.

Duša Komprej

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.