https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V vinorodnem Šprincu so se družili Prleki, Prekmurci in Medžimurci

Šprinc, 20.08.2015 ob 12:00  

Minulo soboto, 15. avgusta, ob prazniku Marijinega vnebovzetja, je v vinorodnem Šprincu v Občini Razkrižje, potekala 19. tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni. Prireditev je organiziralo Turistično narodopsino društvo Razkrižje v sodelovanju z Občino Razkrižje, prebivalci Šprinca in Koprive, Turistično skupnostjo in Občino Štrigova, Župnijo Razkrižje, Kulturno umetniškim društvom Razkrižje, Kulturno umetniškim društvom Sveti Jeronim iz Štrigove ter drugimi društvi iz Občine Razkrižje.


 

Glavni namen prireditve je druženje Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Na ta dan je v sodelovanju z oblastnimi organi Slovenije in Hrvaške, na tem območju dan odprte meje in tako omogočen lažji dostop do prireditvenega prostora ljudem iz obeh strani meje.

Prireditev se je pričela s povorko cvetja, ki so jo naznanili člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja. V povorki so sodelovali otroci, člani folklorne skupine KUDRazkrižje ter ostali ljudje. Pri kapelici na stičišču poti Šprinca in Koprive, je sledila sveta maša z blagoslovom cvetja, ki je bila posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja. Daroval  jo je  razkriški župnik msgr. Franc Režonja.

Prireditev sta povezovala domačinka iz Šprinca Adrijana Bogdan in župan Stanko Ivanušič, ki je obenem predsednik Turistično narodopisnega društva Razkrižje, glavnega organizatorja prireditve. Prireditev se je nadaljevala z blagoslovom klopotca in vinograda, katerega obdelujejo prostovoljci, člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje že od leta 2009. Vino so poimenovali Vino vinske kraljice Martine XV., saj je istega leta domačinka Adrijana Bogdan, bila imenovana za ljutomersko vinsko kraljico. Ob tej priložnosti so bili imenovani: gospodar vinograda, Drago Slavič, skrbnik klopotca Stanko Levačič, boter klopotca do naslednjega postavljanja klopotca je postal Jože Sedmak.

V imenu domačinov je zbrane pozdravil Drago Škrlec. Osrednji gostji na prireditvi pa sta bili: Vinska kraljica Slovenije 2015, Sandra Vučko in aktualna ljutomerska vinska kraljica Martina XVII., Ines Munda. Prireditve so se udeležili tudi župan Občine Štrigova Stanislav Rebernik, ki je zbrane nagovoril, predsednik Turistične skupnosti Občine Štrigova Josip Mikec ter predsednik Kulturno umetniškega društva Sveti Jeronim Štrigova, Matej Ščavničar.

Tako kot obiskovalci prireditve so tudi nastopajoči bili iz Prlekije, Prekmurja in Medžimurja. Nastopili so: Tamburaška skupina Farkaš, Vokalno instrumentalna skupina Štrigovčanci,mlad  harmonikar, dobitnik mnogih priznanj, Božidar Štiberc, Etno skupina Zvonček Društva Manko Golar iz Ljutomera,  ljudski pevci Društva upokojencev Ljutomer, mlad in perspektiven glasbenik Mark Tivadar, August Dvanajščak, Folklorna skupina KUD Beltinci skupaj s pozvačinom, Drago Brežnjak, Franc Gorza, za nekaj skeča sta poskrbela viničar iz Cvena in Nandek. Prireditev se je nadaljevala ob glasbi živahnega ansambla Klapovühi iz Benedikta.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.