https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaskrbljujoče prometno varnostne razmere v Pomurju

28.08.2015 ob 7:05  

Prometno  varnostne razmere so na območju Policijske uprave Murska Sobota v obdobju januar – julij 2015, glede na posledice slabše kot v enakem obdobju 2014,  saj  se  je  povečalo  število  hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih  nesrečah.  Kljub temu, da je bilo v tem obdobju obravnavanih 452 (518)  prometnih  nesreč,  so v nesrečah 3 (3) osebe izgubile življenje, 37 (32)  se  jih  je  hudo  telesno  poškodovalo  in  215  (191) lahko telesno poškodovalo.


Statistični  podatki kažejo, da se na pomurskih cestah vsaka šesta prometna nesreča  zgodi  zaradi  neprilagojene hitrosti. Pogosto je hitrost povezana tudi  z  nekaterimi  drugimi dejavniki, kot so alkohol, nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje, neupoštevanje pravil o prednosti.

Udeležba otrok v prometnih nesrečah

V  prometnih  nesrečah  so  bili  udeleženi tudi otroci stari do 14 let kot kolesarji, potniki in kot pešci. V zadnjih šestih letih je v obdobju januar -  julij  v  prometnih  nesrečah  umrl  1  otrok,  10  je bilo hudo telesno poškodovanih  in  142 lahko telesno poškodovanih. Vzpodbuden je statistični podatek,  da v prometnih nesrečah v zadnjih dveh letih ni bilo hudo telesno poškodovanega otroka.

Aktivnosti policije pred, ob začetku in med šolskim letom

Zagotavljanje varnosti otrok, predvsem v prvih septembrskih dneh, je namreč ena najpomembnejših nalog policije, saj so otroci in tudi pešci nasploh med najbolj ranljivimi prometnimi udeleženci.

Policisti se zavedajo, kako pomembna je skrb za začetnike, ki prvič stopajo na  šolske poti in ne poznajo vseh nevarnosti, pri tem pa ne smemo pozabiti tudi  na ostale učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole razigrani in  je  potrebno  kar  nekaj  dni,  da ponovijo pravila in zahteve za varno ravnanje v prometu.

Staršem  policisti svetujejo,  naj v zadnjem tednu pred začetkom novega šolskega leta namenijo več časa prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj kaj njihovi otroci  znajo  in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri tem pa naj ne pozabijo, da z lastnim ravnanjem dajejo  zgled  svojim otrokom. Voznike pa opozarjamo na večjo previdnost na cesti,  predvsem  v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci največ zadržujejo.

Opozorila voznikom

Voznike  policisti opozarjajo, naj vozijo varno, otrokom pa omogočijo varno prečkanje ceste  ter  varen  prihod  v šolo in iz nje. Pravočasna ustavitev vozila bo veliko  lažja,  če bodo vozniki dosledno upoštevali omejitve hitrosti in jo povsod prilagodili razmeram na cesti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.08.2015 ob 9:46 gost

      Če firma slabo dela ali če pade kvaliteta dela, potem v vseh firmah zamenjajo direktore. Za to tega samopromocijskega direktora takoj zamenjati, ker so slabi rezultati. Trebalo bi se manj fotografirat in več kvalitetno delati.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2015 ob 13:04 fery 01 gost

      Resnično da statistika nebo povečala varnosti če nebo vzgoje v avtošolah ker opazujem da nekateri delajo dobro nekateri pa se obnašajo kot industrijski obrati čimveč učit pa ne naučit pa dosti skasirati. Šoferska kultura pretežno mlajših je na ničli saj objestnost začutim vsak dan ker se vozim z kolesom pa prečkam na prehodu za pešce in se redko kdo od mladih zaustavi in da prednost patudi zelo dosti se telefonira med vožnjo zato ni časa za kaj drugega. Sem šofer z kar velikim stažem in imam dosti kilometrov za sabo in povem da je pri nas šoferska kultura na nizkem nivoju in to je kriva vzgoja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.08.2015 ob 14:14 gost

      Policijski način dela je pa kasiranje za varnostni pas med trgovskimi centri na Lendavski ulice, da se potem hvalijo s statistiko, kar je zgrešeno do amena. NPR. medtem se pa dogajajo prometne nesreče na cestah zunaj naselj,... Zagovarjam pametno delo in ne nabijanje ukrepov nebodigatreba. Samo za to pa treba imeti pametnega človeka na čelu policije, da ima s čim razmišljati.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.08.2015 ob 19:04 inkasanti gost

      Policija je še en birokratski sistem, kot jih je veliko v Sloveniji. Na žalost se tudi v policiji pozna, da je razmišljanje daleč od realnega sveta. Mlajši se učijo od starejših. Veliko jih je z eno nogo še v starem sistemu. Miselnost, da je policija represivni organ je pač preživeta. Čini , poveljevanje in ukazovanje ne gresta skupaj z modernim načinom življenja. Zadnje čase je policija inkasant za državno blagajno, da imajo birokrati vrečo za plače. S skrivanjem za vogalih, ko se v nedeljo zjutraj pošteni ljudje peljejo v trgovino in oprezati, če kdo ni privezan in če mogoče govori po telefonu NE bodo prispevali k večji prometni varnosti. Najprej bo treba spremeniti razmišljanje in celoten sistem zastaviti na novo. Problem je tudi, ker je za nekatere to samo dobro plačana služba, kjer je sigurna plača in se čaka penzijo. Zato ni potrebno veliko razmišljati, da se kaj spremeni. Tudi ne more biti drugače, če vidiš, da visoki činovniki iz vrst policije sami kršijo CPP.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.09.2015 ob 23:40 gost

      Skrb zbujajoča varnostna ocena in odgovor na tako situacijo je 1. september, kjer se direktor pride fotografirat na prehod za pešce in to je potem ukrep, da ne bo prihajalo več do nesreč,..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.