https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešna zgodba internetne subkulture vrtičarjev združuje že čez 13 tisoč ljudi

27.08.2015 ob 13:30  

V Prekmurju je nastala še ena uspešna ideja, ki se zelo hitro širi in ki dokazuje, da je facebook lahko tudi zelo koristen. Olgica Koren je iskala nasvete o vrtnarjenju in ker kljub poplavi podatkov na spletu ni našla pravega odgovora, je ustanovila na facebooku skupino, kjer si člani pomagajo z nasveti. A ni ostalo le pri tem. Ideja se je prijela, skupina naglo raste, organizirali so že prvo srečanje, sedaj pa želijo ustanoviti še društvo. Facebook skupina z imenom Vrtičkarji, ki se je rodila pri nas v Prekmurju, povezuje že dve leti in pol 13 tisoč članov iz celotne Slovenije in tudi tujine.

 

Čez 13 tisoč članov, tudi iz tujine

»Facebook skupina je nastala aprila 2013, ko sem sama iskala informacije o vrtičkanju, a kljub temu, da splet ponuja veliko odgovorov, odgovorov na svoja vprašanja sama nisem našla. Tako sem se odločila, da iz prve roke ustanovim skupino, kjer bomo lahko sproti iskali nasvete in rešitve za naše težave«, pravi o začetkih in ideji Olgica.

In nadaljuje, da »je skupina že od prvega dne postala zelo aktivna, skozi vse te mesece se le povečevala, tako da danes štejemo preko 13.000 članov širom Slovenije. Najprej so bili le prijatelji in znanci iz ožjega kroga, a le ta se je vedno bolj širil in sedaj imamo člane tudi že iz sosednjih držav (Hrvaške in Avstrije), nekaj članic slovenskih korenin pa prihaja celo iz skandinavskih dežel«.

Izmenjava mnenj in izkušenj, menjava sadik in semen ter še kaj

»Vsi člani si med seboj veliko pomagamo z nasveti, deljenjem izkušenj, menjavo semen in sadik, prisegamo na ekološko vrtnarjenje in permakulturni način pridelave hrane. Lani smo s skupnimi močmi organizirali tudi humanitarno akcijo zbiranja semen za poplavljena področja bivše Jugoslavije, v kateri smo zbrali kar preko 400 vrečic semen in jih dostavili večinoma na področje Doboja. Skratka, vsi člani med seboj lepo sodelujemo«, pravi Olgica.

 

Od priložnostnih in balkon vrtičkarjev do strokovnjakov

Olgica pravi, da so »priložnostni vrtičkarji, urbani in balkonski vrtičkarji, pa vaški kmetje, čebelarji in večji pridelovalci, sadjarji, vinogradniki in še kdo. V skupini se vedno kaj dogaja, delijo se nasveti, razne izkušnje, postavljajo vprašanja ter iščejo odgovori. Seveda se delijo tudi slike naših uspehov in neuspehov, pridelkov, iščejo se vzroki za razne težave in bolezni, tudi nasveti, kako doma pridelati razne zvarke in gnojila. V skupini je namreč velik poudarek na ekološkem načinu vrtnarjenja, permakulturi s čim manj oziroma nič kemije. Med člani so tudi razni strokovnjaki s področja vrtnarjenja in pridelave (Miša Pušenjak, Jerneja Jošar, Matic Sever), ki tudi aktivno sodelujejo s svojimi nasveti«.

»Tudi članov iz Pomurja je kar lepo število, prihajajo pa iz vseh koncev. Seveda so vedno dobrodošli tudi novi člani, ki s svojim znanjem lahko obogatijo našega, pa tudi če samo iščejo kakšen nasvet«, vabi v njihovo družbo pobudnica ideje. 

Prejeli so celo naziv Glasnik boljše hrane 2015

Povezali so se tudi z raznimi podjetji, ponudniki aktualnih artiklov za vrtnarje, ki članom po posebej ugodnih cenah nudijo razne proizvode (Regas d.o.o., Bioguano, Homeogarden, Bio Florin ipd.). »Pred kratkim so nas opazili tudi mediji in nas predlagali za Glasnike boljše hrane 2015, ki ga izvaja Zavod Viva v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano, kjer smo se samo v treh dneh uvrstili na 4. mesto v svoji kategoriji«, ponosno pove Olgica in še doda, da so bili »predstavljeni tudi na Radiu Prvi kot prava internetna subkultura istomislečih ljudi«.

Po dveh letih in pol prvo srečanje v živo

Ker je veliko članov že leta zelo aktivnih, so se odločili, da organizirajo prvo srečanje v živo, ki so ga organizirali kot se za v Prekmurju rojeno internetno subkulturo spodobi pri nas in v sodelovanju s prekmurskimi vrtičkarji, dogajalo pa se je ob  Bukovniškem jezeru. 

»Zbralo se nas je okoli 80 članov. Z nami so bili tudi gostje - Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline (KGZS Zavod Maribor) in avtorica knjige Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Jerneja Jošar in Matic Sever, strokovnjak za trajnice (Cvetlična, Vrtnarska hiša, Ljubljana), Primož Ulaga (Bioguano), srečanja pa so se udeležili tudi predstavniki nekaterih podjetij in promotorji različnih bioloških gnojil ter urednica revije Viva, Tili Kojič, ki nam je podelila certifikat Glasnikov boljše hrane 2015«, pravi organizatorka Olgica Koren.

Pripravili so mini blagovno tržnico, pa srečelov, na voljo je bila dobra hrana in pijača. In rodil se je Lukec,  maskota skupine.  

Iz facebook skupine bo nastalo celo društvo

»Na srečanju je nastala ideja o ustanovitvi medgeneracijskega društva na poti k samooskrbi, ki bi nam omogočilo še lažje povezovanje tudi preko spleta. Trenutno smo v pripravi dokumentacije in upamo, da bomo v novo leto vstopili že kot društvo. Idej za sodelovanje imamo ogromno«, nadaljuje uspešno zgodbo Olgica. 

Foto: facebook Vrtičkarji

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2015 ob 20:06 gost

      OLGICI TRBEJ SEME NAKLASTI V .......! RODITE IN MNOŽITE SE !!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.08.2015 ob 7:14 exs Vrtičkar gost

      Kot izbrisan član iz skupina lahko rečem, da v članku mrgoli napačnih navedb.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.