https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mednarodna konferenca Kultura in turizem v Lendavi okrepila zavedanje o povezovanju

Lendava, 29.08.2015 ob 7:00  

Občina Lendava vsako leto organizira mednarodno konferenco. Na letošnji, poimenovani Kultura in turizem, so predstavniki iz različnih držav med drugim osvetlili primere dobrih praks iz različnih okolij. Konferenca, namenjena strokovni javnosti, je bila v znamenju predavateljev iz madžarskega Pécsa, ki je bil leta 2010 Evropska prestolnica kulture, avstrijskega Gradca in Đurđevca na Hrvaškem. Na konferenci je sodeloval tudi nekdanji predsednik Republike Slovenije in častni občan Lendave dr. Danilo Turk. Kot je dejal mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, je današnja mednarodna konferenca ponovno izpostavila, da sta kultura in turizem tesno povezana, pa tudi, da ima Lendava izjemne potenciale tako na področju kulture kot turizma, ki pa jih lahko izkoristimo samo s povezovanjem v lokalnem okolju. Na sami konferenci je bila predstavljena tudi prihajajoča razstava Mirója v Lendavi. Župan Balažek je za prihodnje leto napovedal, da bo mednarodna konferenca v znamenju mladih.


Udeležence konference Kultura in turizem je sprva nagovoril gostitelj, lendavski župan mag. Anton BalažekDr. Danilo Türk, nekdanji predsednik Republike Slovenije in častni občan Občine Lendava, je kot prvi predaval na temo Kultura in turizem. Dr. Türk je bil leta 2012, ko je Maribor prestoloval evropski kulturi, tudi častni pokrovitelj projekta MARIBOR 2012 – Evropska prestolnica kulture. O Evropski prestolnici kulture v Pécsu, ki je nosil ta laskavi naziv leta 2010, in njenemu vplivu na razvoj turizma, pa je govoril dr. Péter Merza, generalni direktor Družbe za razvoj mesta. Na konferenci so bili prisotni tudi Avstrijci. Predavanje z naslovom »Gradec in kulturni turizem? Seveda!« je predstavil mag. Dieter Hardt-Stremayr, direktor podjetja Graz Tourismus & Stadtmarketing. Gradec je bil Evropska prestolnica kulture leta 2003. O kulturi in turizmu Đurđevca pa je predaval Martin Mahović, vodja Urada za razvoj in pripravo projektov mesta Đurđevac.

Da se iz primerov dobre prakse iz tujine lahko veliko naučimo je poudaril gostitelj konference, lendavski župan mag. Anton Balažek: »V Lendavi smo se zavezali turizmu in tukaj iščemo svoje priložnosti. Turizem je panoga prihodnosti in zahteva zelo načrten pristop in proces, ki ga tudi skušamo izvajati. Kot smo slišali na konferenci, je pomembno, da se pojaviš na turističnem zemljevidu. Verjamem, da z muzejem in z novim razglednim stolpom Vinarium Lendava uresničujemo ta cilj, menim, da se bo to pokazalo v praksi, saj je zanimanje javnosti že sedaj veliko. Seveda pa ne bomo mogli hoditi vsak po svoji poti, ampak moramo najti uspešen integralni model. Muzej sam zase ne pomeni nič, terme tudi ne, stolp prav tako, zato moramo vzpostavili integralni turistično-kulturni model, da bomo uspešno dosegli svoje cilje.«

Župan Balažek je ob tem napovedal tudi tematiko mednarodne konference, ki jo bo Lendava gostila naslednje leto. V ospredju bodo mladi.

Beata Lazar, direktorica Galerije-Muzej Lendava, je na konferenci spregovorila o velikanih likovne umetnosti na lendavskem gradu ter o pomenu kulture in turizma za razvoj narodnostne skupnosti, v okviru konference pa je napovedala tudi razstavo Mirója v Lendavi.

V Lendavi se pripravlja Mirójeva razstava

Po izjemno uspešni in odmevni razstavi Picassa na lendavskem gradu, ki jo je sicer še moč ujeti do 30. septembra 2015, v Lendavi že pripravljajo razstavo še enega svetovno znanega umetnika.

V prostorih Galerije-Muzeja Lendava bodo leta 2016 odprli razstavo z naslovom Poet barv. Na njej bodo občinstvu predstavili več kot sto grafičnih del Joana Mirója, ki prihajajo iz nemške zasebne zbirke.  

Grafična dela zasedajo pomembno vlogo v opusu enega največjih špansko-katalonskih slikarjev, kiparjev in grafikov 20. stoletja. Miró je zmeraj z navdušenjem govoril o delih, ustvarjenih na papirnatem nosilcu. Menil je, da papir umetniku nudi svobodo in mu dovoljuje spontanost, ki bi se na platnu izgubila.

Na razstavi bomo lahko med Mirójevimi grafičnimi deli zasledili tako njegove interpretacije pesmi njegovih prijateljev – med drugim Paula Éluarda, Tristana Tzare, Renéja Chara, Andréja Frénauda, Michela Leirisa, Raimonda Quenauja – kot tudi stvaritve, ki so nastale po umetnikovem lastnem navdihu. 

Izbor grafik, ki bo v Lendavi na ogled od 15. aprila 2016 do 30. septembra 2016, obiskovalčevo pozornost zavestno usmerja na delo literarno-liričnega Mirója, kar bo razstavi dalo poseben kolorit.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.08.2015 ob 18:57 gost izak gost

      Pa glij v Lendavi,kaj bokšoga so nej mogli najti?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.08.2015 ob 19:00 gost gost

      V Lendavi do gučali o povezovanju, tan ge so geto, ka se takoj vidi, ko prideš ta.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.