https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Vsaka druga ženska je žrtev psihičnega nasilja, vsaka četrta do peta fizičnega nasilja in vsaka sedma posiljena

Murska Sobota, 03.09.2015 ob 12:10  

V murskosoboškem Auroracoworkingu je včeraj potekalo v sodelovanju z Integrirana Vizija v okviru projekta 1, 2, 3, Gremo, ki ga je podprlo tudi Veleposlaništvo Združenih držav Amerike iz Ljubljane, predavanje in pogovor s Katjo Kerin Zabukovec, predsednico Društva za nenasilno komunikacijo o nenasilju in družini.

 

Gostja je spregovoril o tem, kaj nasilje sploh je, o oblikah nasilja v družini ter tudi tem kako ukrepati v primeru nasilja, kdaj se pravzaprav začne, katerih pravic nihče ne sme kršiti v partnerskih razmerjih in katere pravice pripadajo družini. Kot pravi, je zelo pomembno, da o tem čim več govorimo, saj se žrtve nasilja najpogosteje obrnejo na nekoga iz svoje socialne mreže in nikoli ne vemo, kdo nas bo poprosil za pomoč. 

Ljudje smo del ožjih in širših skupnosti, v katerih obstajajo bolj ali manj definirana pravila ter katero vedenje je dopustno in katero ne. O dobrih medčloveških odnosih lahko po besedah Katje Kern Zabukovec govorimo le, kadar vsi vključeni spoštujejo človekove pravice. Naše pravice in meje se končajo tam, kjer se začnejo pravice in meje drugih.

Na Društvu za nenasilno komunikacijo nasilje definirajo kot način, s katerim si povzročitelj skuša v odnosu zagotoviti moč in nadzor nad žrtvijo in uresničiti svoje interese. Nasilje vedno izhaja iz neravnovesja moči med dvema osebama oziroma skupinama ljudi. Povzročitelj pa s psihičnim, spolnim, fizičnim, ekonomskim in drugimi oblikami nasilja posega v osebno integriteto žrtve in omejuje njen človeški potencial. Zato nasilje razumejo kot zlorabo moči, ki jo oseba z več moči povzroča nad osebo z manj moči. Nasilja pa po drugi strani ne moremo enačiti s konfliktom.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.